Aktuális

Ukrajna hazarendelte budapesti nagykövetét

Bors, MTI

Létrehozva: 2017.09.29.

Az oktatási törvény miatt kirobbant konfliktus miatt hívták haza.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hazarendelte konzultációra Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét az új oktatási törvényt ért magyar bírálatok miatt. Ezt a kijevi diplomácia vezetője maga közölte a Twitteren.

„Ukrajna álláspontja a Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól változatlan, készek vagyunk bármilyen kérdést konstruktívan megvitatni.”

Pavlo Klimkin hamarosan Budapestre utazik. A pontos dátumot nem közölte, de reményét fejezte ki, hogy látogatása eredményes lesz. Jelezte, hogy kész ellátogatni a Debreceni Egyetemre és Kárpátaljára is.

Az új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul a jövő szeptembertől bevezetendő reformokkal: 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát, jelentős autonómiát ad az iskoláknak, béremelést ír elő a pedagógusoknak.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke azonban több ország, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része – amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv.

A nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csak az önkormányzati iskolák külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól – az anyanyelvi tárgyak kivételével – minden tárgyat ukránul oktatnak. Ez az érintett nemzeti kisebbségek szerint sérti az ukrán alkotmányt, több törvényt és nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettséget. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek