Aktuális

TOP7: Ők a legnagyobb magyar uralkodók

Bors

2017. augusztus 20. vasárnap 11:30

<p>Az 1000-től 1918-ig létező Magyar Királyság trónján 54-en ültek. Köztük vannak uralkodók, akikről az átlagember még azt sem tudja, hogy léteztek, csak a történészek. Nem úgy az alábbiakról.</p>

7.Könyves Kálmán (1095–1116)

Az utolsó pillanatban lett király. Apja, I. Géza igazából testvérének, Álmosnak szánta a trónt, de halálos ágyán meggondolta magát. Így lett Kálmánból, mint művelt papból uralkodó. Emiatt a Könyves jelző. Papi háttere miatt a kereszténység elszánt védelmezője volt.

6.Mária Terézia (1740–1780)

Apja rendeletének köszönhetően kerülhetett a Habsburg Birodalom élére, és nem volt könnyű dolga. Az európai nagyhatalmak nem nézték jó szemmel, hogy az országot egy nő vezeti. Mária Terézia viszont állta a sarat, két háborúban is megvédte birodalmát. Negyvenéves uralkodása alatt modernebb lett Magyarország is.

5.I. (Szent) Lászó (1077–1095)

A valaha volt legszigorúbb magyar uralkodó, a tolvajlást például csonkítással büntette. Meg is volt rá az oka, hiszen vészterhes időkben kellett átvennie a hatalmat. Mindamellett, hogy hatékonyan fellépett a trónkövetelőkkel szemben, megszerezte Horvátországot, ami az államalapítás óta az első hódítása volt az országnak.

4.Károly Róbert (1308–1342)

Az Árpád-ház kihalása után először a többi trónkövetelővel és a kiskirályokkal kellett leszámolnia. Csak ezután tudta kezébe venni az ország irányítását. Reformjainak köszönhetően a kincstár tele volt, az állam stabil lábakon állt. A Magyar Királyság az uralkodása alatt nyerte vissza erejét a zűrzavaros évek után.

3.IV. Béla (1235–1270)

Megérdemelten kapta a második honalapító jelzőt. Az 1241–42-es tatárjárás valósággal letarolta a Magyar Királyságot, a népesség felét megölték vagy elhurcolták. Újra kellett építenie az országot, és sikerült neki. Megerősítette a városokat és átszervezte a hadsereget, az elnéptelenedett területeket pedig újra betelepítette.

2.Mátyás (1458–1490)

Magyar népmesék állandó szereplője, a legtöbb magyarnak az ő neve jut a leghamarabb az eszébe, ha a magyar királyok szóba kerülnek, és „az igazságos” jelzővel emlegetik. Egyes vélemények szerint uralkodása alatt volt csúcson a középkori Magyarország, hiszen gazdasági és politikai nagyhatalomnak számított Európában.

1.I. (Szent) István (1001–1038)

Nemcsak listánkon, de a magyar királyok sorában is az első volt. Kétségtelen, hogy jelentősége nem mérhető össze más uralkodóéval. Ő szervezte a magyar törzseket egységes királysággá, ezzel megalapítva a magyar államot. Vagyis neki köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk, és nem tűnt el a magyarság a történelem süllyesztőjében.

További cikkek

Borzalmas

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Ez is érdekelhet

ripost.hu

"Elég volt ebből..." - az asztalra csapott Lékai-Kiss Ramóna férje a kézisek miatt

mindmegette.hu

Mustáros csirkeragu, ami olyan krémes és a szaftos, hogy elalélsz

life.hu

Megszólalt Kulcsár Edina: elmondta, hogy jött össze G.w.M-mel

sport.mandiner.hu

A Győri Audi ETO erődemonstrációt tartott a Krim Ljubljana ellen a női kézilabda Bajnokok Ligájában

szon.hu

Tragédia: Elhunyt a nagykállói alapítvány elnöke

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

nemzetisport.hu

Légiósok: Schäfer András ehhez a Bundesliga-csapathoz kerülhet – NS-infó

vg.hu

Megbokrosodott hirtelen a forint, de nincs egyedül

nemzetisport.hu

Olasz Kupa: a sírból jött vissza az Inter, ott van a nyolc között

ripost.hu

Kulcsár Edina kitálalt: így talált rá a szerelem, kiderült, milyen most a kapcsolatuk Csutival

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában