Aktuális

Szita Bence gyilkosa örökölte a balástyai rém tengerimalacát

M. S.

2017. augusztus 15. kedd 05:10

<p>A legelvetemültebb gonosztevők is képesek emberi érzéseket táplálni egy gondjaikra bízott élőlény iránt? A Csillag börtönben raboskodó balástyai sorozatgyilkos egy tengerimalacban talált hű barátra.</p>

Rabtársával, a gyálaréti családirtóként elhíresült Miklósi Viktorral együtt öngyilkosságot követett el tavaly de­cemberben a balástyai rém – számolt be korábban a Bors. Szabó Zoltánnak már egyetlen családtagja sem volt az élők sorában, senki sem látogatta a szegedi Csillag börtönben. Vi­szont mégsem volt teljesen ma­gányos. Mintha csak a Halálsoron című amerikai film elevenedett volna meg a Csillagban, Szabó egy kis állatkában talált hűséges barátra. Halála előtt évekig a Mimi nevű tengerimalac adott erőt a tényleges életfogytiglani büntetését töltő férfinak, a rágcsáló a zárkájában élt, a ba­lástyai rém gondoskodott róla, etette, órákig játszadozott vele, simogatta, magára tette, hagyta, hogy Mimi futkorásszon rajta. Szabó már tizenöt évet töltött a rács mögött, amikor tavaly december 5-én felakasztotta magát a cellájában.

A Bors információi szerint azonban Mimi nem maradt sokáig gazda nélkül. A tengerimalacot most már a Szita Bence megöléséért szintén tényleges életfogytiglani fegyházra ítélt Bogdán József neveli. A férfit korábban a sopronkőhidai fegyházban őrizték, azonban innen átköltöztették a Csillagba, és engedélyezték, hogy magához vegye Mimit.

Lapunk megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), ahol a konkrét fogvatartottakról – személyiségi jogaikra való tekintettel – nem nyilatkozhattak. 

– Általánosságban elmondható, hogy a kisállattartás a börtönben csökkenti a feszültséget, növeli az önbizalmat és a felelősségtudatot – mondta lapunknak Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője. – A váci börtön könyvtárában lakik egy hosszú szőrű nyúl, az állat gondozása teljes mértékben az elítéltek feladata. Vácon ezenkívül halakról és teknősökről is gondoskodnak a fogvatartottak.

A Kalocsai Fegyház és Börtön gyógyító terápiás részlegén tengerimalacok és törpehörcsögök is megtalálhatók. Szegeden, a Csillagban a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést töltők között is van olyan elítélt, aki tengerimalacot gondoz a zárkájában. A Fővárosi Bv. Intézet Markó utcai börtönének műhelyében pedig egy hörcsög él – tette hozzá a szóvivő.

Stephen King: Halálsoron

A Halálsoron egy 1999-ben bemutatott amerikai filmdráma Frank Darabont rendezésében, Stephen King A halálsoron című regényének adaptációja. A Tom Hanks főszereplésével játszódó film a kivégzésre váró rabok között dolgozó főfegyőr életét mutatja be az 1930-as években.

Az egyik rab a filmben egy egeret tart, a fogoly életét Csengettyű úr teszi színesebbé.

Ásóval ölt Bogdán

A 11 éves Szita Bencét 2012. október 29-én gyilkolta meg Bogdán József, Kertész József és az őket megbízó Polcz Erika. A gyilkosokat életfogytiglani fegyházra ítélték, Polcz Erika idén januárban halt meg a börtönben, daganatos betegség végzett vele.

Négy nő megöléséért ítélték el Szabó Zoltánt

Szabó Zoltán pénzszerzés céljából gyilkolt nőket. Négy ember megöléséért ítélték el, ő maga öt gyilkosságot vallott be, de lehetséges, hogy ennél több áldozata volt.

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában

ripost.hu

Hét megyére adtak ki riasztást: brutális idő közelít az ország felé

origo.hu

160-nal repült át a körforgalmon egy autós a Balatonnál - videó

mandiner.hu

Menczer Tamás: 35 projekt indulhat el a Pest megye 2. választókerületben

zaol.hu

Halálos vonatbaleset Vas megyében: egy autó vonattal ütközött egy vasúti aluljáróban

origo.hu

Több mint 62 milliárd forintnak megfelelő eurót adnak egy Rembrandt-festményért

nemzetisport.hu

Videó: amikor Adrian Lewis vakon dobta be az utolsó nyilát a tripla 20-ba

origo.hu

Kézilabda Európa-bajnokság: több mint 800 ezer fogadás a három magyar meccsen

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

life.hu

"A Hercegem" - Szexi férfi társaságában töltötte a születésnapját Tóth Andi - Fotó

origo.hu

Minden emberben van egy "halálóra", ami előre megmutatja, mikor hal meg