Aktuális

Minitank vette célba a Parlamentet

V. Zs. 

Létrehozva: 2017.08.03.

Év elején járta be a sajtót a hír, hogy Budapesten a Bem rakparton szobrot kapott A nagy ho-ho-hohorgász egyik fontos mellékalakja, a Főkukac. A napi rohanásban talán fel sem tűnő, mindössze pár centis mű­vet a kárpátaljai Kolodko Mihálynak tulajdonítják, mivel a szobornak egy másik változatát már tavaly ősszel kihelyezték Ungváron.

Magáról az alkotóról egyébként meglehetősen keveset lehet tudni, azzal együtt is, hogy számtalan mini alkotással örvendeztette már meg az ungváriakat. Kolodko mostanság pedig Budapesten is elkezdett garázdálkodni, egyre gyakrabban tűnnek fel szobrai a város különböző szegleteiben.

A neves, magyar származású szabadulóművészt, Harry Houdinit ábrázoló munkája ugyan egy Király utcai kultúrközpontban látható, három másik művével az utcán járva is találkozhatunk. Vagy akár többel is, hiszen lehet, vannak olyanok, amelyekre még senki sem figyelt fel.

A Főkukac mellett, ugyanúgy a Bem rakpart kőkorlátján egy pici tankot is észrevehetnek a szemfülesek. A korábbi fotókon a páncélos oldalán még ott virított a Ruszkik, haza! felirat is, ez azonban egy idő után eltűnt róla. A tankocska érdekessége, hogy meglepően szomorúan figyeli a szemközt magasodó Parlament épületét, hiszen még az ágyúcsöve is lekonyult.

Harmadik köztéri művéért a Szabadság teret kell bebarangolnunk, a park kerítésének tövét figyelve. Ha ügyesen szemlélődünk, egy ég felé tekintő békára lehetünk figyelmesek. Ez a szobor a közmegegyezés szerint Brekit, a Muppet Show zöld kétéltűjét ábrázolja. Emlékműként szolgáló másolata egyébként ennek is van a kárpátaljai Perecsenyben, ahol a 19. században a Napóleon seregéből foglyul ejtett franciák rendszeresen békalábat ettek.

A Bors megkereste az érintett önkormányzatokat is a szobrokkal kapcsolatban, de lapzártánkig válasz nem érkezett, illetve igazgatási szünet miatt nem reagáltak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek