Olaszországban benne van az árban
Az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a magyarok körében. És ott muszáj legalább egy pizzára beülni. Sokan viszont nem tudják, hogy itt nem szokás külön borravalót adni, a szervizdíj benne van a végleges árban. Gyakori, hogy a számlán „coperto” felirat olvasható, ami azt jelenti, hogy felszámoltak egy bizonyos összeget a terítékért és a kenyérért. Aki nagyon elégedett, az hagyhat az asztalon néhány pénzérmét. Presszóbárokban sem kistányér, sem malacpersely nem található külön erre a célra.
Görögországban egységes a jatt
Ha itt beült egy étterembe, márpedig egy jó haléttermet kár lenne kihagyni, kereken tízszázalékos borravalót szokás adni a felszolgálóknak, tavernákban – ezek a kisebb, borozós, mulatós helyek – maximum egy eurót. A szállodákban a szobalánynak elutazáskor személyesen adjon egy kis összegű borravalót. Számítson rá, hogy taxizáskor felkerekítik a fuvardíjat.
Franciaországban nem mindenhol kötelező
Étteremben vagy kávéházban 10–15 százalékos jattot szokás adni úgy, hogy távozás előtt az asztalon hagyják. Szállodában nem kötelező a borravaló. A taxisofőr rendszerint tíz százalékot kap.
Egyiptomban ebből él a személyzet
A fáraók országában, akárcsak egész Észak-Afrikában, minden esetben nagy jelentősége van a borravalónak, ugyanis a személyzet jóformán ebből él. Ha beül egy étterembe, 10–15 százalékot adjon a számlához.
A taxisofőrök itt ugyanúgy felkerekítik a fuvardíjat. Szobalányok, csomaghordozók és más szolgáltatásokat teljesítők is nagyon örülnek, ha borravalót kapnak: úgy egy euró körüli összeggel számoljon.
Németországban ne vigye túlzásba
Itt étteremben és taxizáskor elegendő öt-tíz százalék borravalót adni. Szállodában a csomaghordozó bőröndönként egy-egy euróra számít, míg a szobalány egy-két euró borravalót szokott kapni a vendégektől. A pénzt elutazás előtt személyesen adja át.
Ázsiában eltérőek a szokások
Thaiföld kedvelt nyaralóhely, így már nagyon meghonosodtak a nyugati szokások. Éttermekben tíz százalék a megfelelő borravaló. Viszont tíz bathnál – ez a helyi pénznem – kisebb összeg sértésnek számít.
Kínában és Japánban viszont nincs hagyománya a borravalónak, sőt a nemzetközi hotelek kivételével gyakran sértésnek találják. Ám a turisztikai központokban a szolgáltatásokat nyújtó személyzet itt is szívesen elfogad tíz százalékot, a szobalány két-három jüant, az utazás vezetője pedig egy dollárt. Japánban a jó kiszolgálást inkább kis ajándékokkal vagy legfeljebb két dollárral jutalmazzák.
Spanyolországban ne adjon aprót
A vendéglátóhelyeken általában bevett szokás a 10–15 százalékos borravaló. Aprópénz – két vagy öt eurócent – borravalóként adása súlyos udvariatlanság. Taxizás után felkerekítik a fuvardíjat.
Nagy-Britanniában hívja meg a pultost
Az angol éttermekben 10–15 százalék „tip” (borravaló) a szokásos, míg Írországban maximum tíz százalékot elég, ha ad. Amennyiben a számlán már feltüntették azt, hogy „service charge” (kiszolgálási díj), akkor lehet kevesebb a jatt. Kocsmákban, pubokban a bárpultnál nem adnak borravalót. Ha meg akarja jutalmazni a bárpultost, hívja meg őt egy italra. Ha cipelik a bőröndjét, egy font sterlinget adjon a hordárnak, a taxiban pedig kerekítse fel a fuvardíjat.
Horvátországban nem veszik zokon
A legnépszerűbb úti cél még most is a magyarok között. A szokás hasonló, mint Magyarországon, azonban az éttermi árak végösszege a legtöbb esetben már tartalmazza a borravalót, de efelett is adhatunk pluszpénzt a pincérnek. A felszolgálók viszont a magyar átlagnál valahogy sokkal fesztelenebbek, tudnak profik és előzékenyek lenni. Ugyanennek a lazaságnak köszönhetően nem fognak arcokat vágni, ha nincs borravaló, de ha kapnak pluszpénzt, azt megbecsülik. A szállás személyzetének is kedvünk szerint adhatunk jattot, ha úgy érezzük.
– Már a középkori keresztény kultúrában ott voltak a nyomai a borravalónak – mondja Görög Ibolya protokollszakértő. – Ha valakit kivégzésre vittek, illett adni a hóhérnak némi pénzt, szépen ölje meg az illetőt. Így nem is pontosan tudni, mióta van ez szokásban. Arról van szó, hogy meg szeretnénk hálálni külön, hogy kiszolgálnak bennünket. A taxisnak, a fodrásznak, a pincérnek. Kisebb boltokban, mint például egy virágbolt vagy trafik még ma is szokás egy pár forinttal többet adni vagy felfelé kerekíteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.