Aktuális

Szent Orbánt ünneplik a borászok

Bors

Létrehozva: 2017.05.09.

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat közreműködésével, 2013-ban határozta el, hogy a Szent Orbán-csontereklye megismertetésére programsorozat szervezésébe kezd. Szent Or­­bán életéről ke­vés információ áll rendelkezésre, de a történet­írók szerint vértanúhalált szenvedett pápa volt, és a III. században élt. A kö­zépkori ha­gyo­mány szerint sző­lőfürttel vagy kehellyel szokták áb­rázolni, és így lett belőle végül a szőlő és a bor patrónusa. Szent Orbán földi ma­­radványai 1771. óta a To­­kaji Borvidéken, Kos­suth Lajos szülővárosában, Mo­­nokon találhatóak.

Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bő­séges aszútermést a vidék számára. 2013. óta minden év május 25., Orbán-nap alkalmából az ereklye egy darabját körbeviszik a borvidéken, és áldását kérik az ott dolgozó szőlészek, borászok, kádárok munkájára.

A zarándoklat programjai má­jus 25-én Mádon kezdődnek, ahol a Tokaji Borbarátnők bemutatótermében Petrás Mária Szent Orbán domborművét avatják. Másnap Tolcsván lelki ráhangolódás lesz a zarándoklatra, amely május 27-én 11 órakor in­dul út­jára a Monok–Tarcal– Tokaj–Bod­rogkisfalud útvonalon.

Május 28-án Erdőbénye– Olaszliszka–Sárospatak–Hercegkút útvonalon halad a zarándoklat, amely végül visszatér Monokra.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek