Parlagfűérzékeny? Kerülje a dinnyét!

Parlagfűérzékeny? Kerülje a dinnyét!

étel
PUBLIKÁLÁS: 2017. május 30. 13:00
Tombol az allergiaszezon. Sokakat érint az orrfolyás, szemviszketés, folyamatos tüsszögés. Ám kevesen tudják, hogy bizonyos ételek fogyasztása fokozza a tüneteket. Ezt hívják keresztal­lergiának.
Anry Soós Éva

Mogyoróval indul a szezon

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója a környezetünkben található egyébként ártalmatlan anyagokra. Ezeket az anyagokat a szervezet allergénként azonosítja, melyekre ellenanyagot termel. A hazánkban élő mintegy kétezerféle növény nyolcadának pollenje – virágpora – viselkedik allergénként. Magyarországon már februárban jelentkezhetnek a tünetek: akkor a mogyoró gyötörheti az arra érzékenyeket, majd a fafélék következnek, májustól pedig a fűféléké a főszerep.

Ekkor virágzik a nyárfa is, aminek magszőre sokakat kínoz, ám kevesen tudják, hogy ez inkább az erre tapadó fűpollen miatt okoz tünetet. Maga a nyárfa pollenje ugyanis kevéssé allergén. Az egyik legagresszívabb gyomnövény a sokakat július végétől kínzó gyomféle, a parlagfű, amely akár az első fagy beálltáig képes tüneteket okozni.

Ki lehet szűrni

A keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlóságában keresendő.

– Amennyiben két szerkezet között olyan kis mértékű az eltérés, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni azokat, akkor mindkét anyaggal szemben védekezéssel reagál. A legismertebbek a pollen-étel keresztallergiák, ám más keresztallergia-típusok is léteznek – mondja dr. Réthy Lajos allergológus. A szakember hozzátette: létezik olyan nanotechnológiás allergiateszt, mely 244 allergént képes szűrni. Segítségével pontosan meg lehet mondani, hogy két nyírfaallergiás beteg közül kinél okoz és milyen súlyos keresztallergiát például a földimogyoró és kinél az alma.

Óvatosan a mézes teával!

A pollenallergiásoknak nem árt vigyázni a vegyes virágmézzel, illetve a különféle gyógynövényteákkal, mert fogyasztásuk felerősítheti az allergiás tüneteket. A keresztallergénként ismert növényeket se fogyasszák, főleg ha ajak-, torok- vagy nyelvviszketést, szájüregi, illetve ajakduzzana­-tot, rekedtséget vagy légzési panaszt okoznak. 

Fenyeget a keresztallergia

Ha már tudja, mi váltja ki az allergiás tüneteit, az alábbi felsorolás segít abban, milyen élelmiszerek válthatnak ki keresztaller­giát, amelyeket ezért érdemes kerülnie.

Fekete üröm: sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földi­mogyoró, kömény, édeskömény, ánizs, koriander, mangó.

Háziporatka: rákféleségek.

Éger: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller.

Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió.

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

Parlagfű: őszibarack, nektarin, görögdinnye, sárgadinnye, banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, naprafor­gómag.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó, spenót.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.