Aktuális

Otthagyta a buszsofőr a megállóban a kerekesszékest

BLN

Létrehozva: 2017.04.07.

<p>Újabb mozgáskorlátozott férfi utazását tagadta meg egy buszsofőr. A félig amputált lábú Tibor Budapesten, az 55-össel járt pórul. </p>

Hajnali 4:19-kor, az első reggeli busszal akart Budapestre utazni a gyáli Tóth S. Tibor. A 62 éves férfinak előjegyzett időpontja volt MR-vizsgálatra az Amerikai úti idegsebészeten, minél korábban szeretett volna hát odaérni. Különben várhat három hónapot új időpontra. Csakhogy az elektromos kerekesszékes férfit a sofőr nem akarta elvinni.

– Beállt az 55-ös a megállóba, pontosan jött. A feleségem jelezte a vezetőnek, engedje le a rámpát, hogy felszállhassak a buszra. Az úr erre elég flegma stílusban közölte, hogy nem visz el, elektromos kerekesszékkel nem utazhatok. Eddig a mopedeseket nem engedték fel, de már arról is megegyeztek a BKK-nál. Kértem, ha már ennyire köti az ebet a karóhoz, akkor tegyen kivételt, időpontra kell kórházba mennem. Akkor sem engedett, szinte beleröhögött az arcomba – panaszolja a kedden történteket a Borsnak Tibor.

Jóval emberségesebbnek bizonyult a következő járat pilótája: látva a megállóban váró kerekesszékes férfit, azonnal leengedte a busz rámpáját. Így fél óra csúszással, és némi gyomorgörccsel, de Tibor eljutott a kórházba.

– Eszemben sem volt panaszt tenni. A Facebookon kiadtam a mérgem. Három éve a 70-es troli sofőrje közölte velem, neki már elege van a nyomorékokból, nem vitt el. A hölgyet aztán csak egy bocsánatkérésre szólították fel. Egyszer május 1-jén három órát vártam, hogy jöjjön alacsony padlós busz, arra annyit mondtak, az ünnep miatt sok volt az utas. Beleuntam, úgysem tesznek semmit – vonja meg a vállát Tibor. Autóval a csigolyaproblémái miatt nem járhat.

Csípős

Ilyenkor a sofőrnek csak egyetlen napra kéne beleülni egy kerekesszékbe. Nem várhat buszra, nem kérheti, hogy vegyék fel, és mondjuk az 55-ös vonalán kerekezzen végig. Sok sikert! Huszti Zoltán

Mivel Tibor felírta a rendszámot, az 55-ös buszt üzemeltető Volánbuszhoz fordultunk, de ezidáig nem reagáltak.

A társaság üzletszabályzata csak arra tér ki, hogy a kerekesszékes utasokat rögzíteni kell a járműveiken, de mivel Tibor 55-ös buszán volt rámpa, így valószínű, ezt meg tudták volna oldani.

Sőt a BKK-nak is van határozata arról, a Volánbuszt a mopedes utasok is mindig igénybe vehetik.

Nem ez volt az első eset

Tavaly júliusban a 196-os busz sofőrje, a Rákospalotai köztemetőnél tagadta meg a segítségnyújtást egy feleségével és kislányával utazó kerekesszékes férfi esetében. Neki szintén elektromos széke volt. Egy kormányrendeletre hivatkozott, ami szerint az megterheli a buszt és balesetveszélyes. A sofőrnek nem volt igaza, de nem indult ellene eljárás. Egy éve nagy botrány lett belőle, amikor a Csepelre közlekedő 238-as buszra egy mopedes idős embert nem vitt el a sofőr, azután változtatta meg szabályait a BKK.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek