Mariann: Együnk sáskát, cserebogarat! - recepttel

Mariann: Együnk sáskát, cserebogarat! - recepttel

bogár
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 18. 12:30
Ön bevállalná?
Bors

Szabó Mariann a Bogárétel Alapívány elnöke. A munkássága során az ízeltlábúak fogyasztását népszerűsíti. Ennek nem hivatalos elődje a 2015-ben létrehozott Rovarevők Magyarországi Közössége nevű Facebook-oldal volt. Ezen kívül Mariann jól funkcionáló autistaként született, így állapota nem akadályozza ambíciói elérésében. Sőt egy ideje testépítéssel és erőemeléssel is versenyszinten foglalkozik.

– A Bogárétel Alapítvány neve nem szakszerű, mivel a bogarak az ízeltlábúak csoportjának csak egy részét teszik ki, a hangzása viszont jó, köznapi, és azt sugallja, hogy az emberek fogyaszthatnak ízeltlábúakat – magyarázta Marianna. – Egyébként sok, Magyarországon őshonos ízeltlábú ehető. Például cserebogár, szarvasbogár, erdei hangyák tojása, lombszöcskék és így to­vább. De nem ajánlom, hogy a természetből fogják be, mert a nö­vény­védő szerek miatt kockázatos a fogyasztásuk. Inkább egy-egy megbízható eleségállat-tenyésztőtől szerezzék be a hozzávalókat az érdeklődők! A tápértékük igen változó, fajonként, illetve a különféle fejlődési stádiumokban, de összességében a változatos aminosav- és ásványianyag-összetétel, omega 3-as zsírsavak nagy arányú jelenléte majdnem minden ízeltlábúnál jellemző. 

Csípős

Azt mondják a hozzáértők, hogy a rovarevés véget vethetne a világon az éhezésnek. Csak azt nem mondták meg, hogy azért, mert mindenki jóllakik vagy mindenki éhen hal. Huszti Zoltán

Az alapítvány elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkészítésnél fontos a purgálás, ami a béltartalom kiürítését jelenti. A baktériumok, amelyeket tartalmazhatnak, 2-3 perces főzéssel hatástalaníthatóak. De sütéssel is viszonylag jó eredmény érhető el. Sok rovarnak annyira enyhe az íze, hogy ízlés szerint bármivel befűszerezhető, akár édességbe is tehető. A lisztkukacnak például mandulás az íze, így süteményekhez is ideális. 

– Kapcsolatot tartok külföldi fórumokkal, és azt tapasztalom, hogy nyugaton már befogadóak erre az emberek, Magyarország felzárkóztatásában pedig bízom – mesélte Mariann.

Sült sáska

Hozzávalók: 5 sáska * 3 csipet fűszersó (ízlés szerint sültcsirke-fűszersó vagy amilyen kéznél van) * olaj (nem muszáj, de ha beszerezhető, akkor szőlőmagolaj). Vannak, akik az állat derekát eszik csak meg (tehát eltávolítják a szárnyait, lábait, fejét), de ez felesleges. Egyedül a szárnya nem fogyasztható.

Elkészítése:

1. A sáskákat forró vízbe teszem, egy percig forralom is. Villával kiszedem őket.

2. Kis mennyiségű pácot készítek az olajból és a fűszersóból (vagyis összekeverem őket), bekenem vele a sáskákat, és állni hagyom cirka félórát.

3. Forró olajban pillanatok alatt kisütöm.

4. Amikor fokozni akarom a hatást, injekciós tűvel majonézt szívok fel, amit a tű segítségével a ropogós farokrészbe fecskendezek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.