A magyarok találékonysága közmondásos, de egy 65 éves kubai borkészítő gógyiját mi is megirigyelhetnénk. Sajátos módszert dolgozott ki a szesz erjesztésére, amit addig finomított, míg rájött: nem kell befőttesgumi, a legjobb hatást óvszerrel érheti el.
– Az üveget megtöltjük sok szőlővel, trópusi gyümölccsel, kis guávával, zsázsával, céklával és még egy kis gyömbérrel, hibiszkusszal. Aztán a nyakát óvszerrel zárjuk le – mondja az évtizedes tapasztalattal bíró Orestes Estevez. El Canal nevű pincészetét Kuba egyik legvirágzóbb családi vállalkozásává tette, miután a titkosszolgálattól leszerelt. Módszerének lényege a lassabb erjedés. Amikor ennek vége, és a gáz eltűnik, a kondomok nem fúvódnak tovább, egyszerűen elernyednek. Onnantól az italok készek a palackozásra.
– Semmi ördöngösség nincs ebben. Üvegre óvszert húzni ugyanolyan, mint emberre – vigyorog a „borász”. Mire egy üveg elkészül, egy hónap is eltelik. Ehhez képest napi ötven palackot is elad, főleg a szomszédoknak, éttermeknek.
A kereskedelmi embargóval sújtott kommunista országban mindenki kénytelen a találékonyságára támaszkodni, így horgászok is kötöztek már fel csaliként óvszert.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.