Aktuális

Durván megemelkedhetnek a törlesztőrészletek

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.04.06.

A devizahitelesek tömegeinek emelkedhet jelentősen a havi törlesztőrészlete akár 15 százalékkal áprilistól. Most telik le ugyanis az az öt év, amely időszakra kedvezményes  árfolyamon fizethették havi törlesztőrészleteiket az árfolyamgát rendszerébe belépők.

Előnye is volt

A rögzített árfolyam fölötti kamat törlesztését fele-fele arányban a költségvetés és a hitelt nyújtó bank átvállalta. A szabályozás értelmében először a gyűjtőszámlán felhalmozott összeggel szemben számolták el a visszajáró összeget, aminek eredményeként a számlákon felhalmozott tartozások jelentôs része eltűnt, és a gyűjtőszámlák 92 százaléka is megszűnt. Sokan tudták igénybe venni a lakástakarékpénztári szolgáltatásokat, és az így összegyűlt megtakarításokból tudnak törleszteni – mondja a szakértő, Gergely Péter.

Átmeneti könnyebbség

Mintegy 170 ezer hitelfelvevő élt a lehetőséggel, jó részük 2012 áprilisa és 2013 nyara között csatlakozott a rendszerhez, ahol a piacinál jelentősen alacsonyabb kedvezményes árfolyam feletti – ki nem fizetett – tőketörlesztés egy gyűjtőszámlára került. Viszont ennek törlesztését most öt év elteltével le kell törleszteni, mivel a határidő lejár sok egykori devizahiteles számára.

Kinek felelt ez meg?

Gergely Péter, a BankRácio.hu hitelszakértője szerint jól jártak azok, akik éltek az árfolyam­gát lehetőségével, hiszen vélhetően ők azok voltak, akik már végképp nem tudták fizetni a tartozásukat. Az öt év alatt viszont volt idejük felkészülni a hitel törlesztésére, megtakarításokkal vagy más módon tudták rendezni anyagi helyzetüket.

Mi lehet a megoldás?

Sokaknak nemcsak a devizatartozás, de más hitelek is egy időben gondot jelenthettek: gépjárműhitel, rezsitartozás, banki folyószámlahitel. A legokosabb dolog ezeket bankon belül vagy egy másik pénzintézetben egybevonni, és egy úgynevezett hitelkiváltó megoldással rendezni együtt az adósságokat – javasolja Gergely Péter. Fix törlesztőrész­letekkel számolhat az adós, vagy a futamidő to­lódik ki.

A férjem élete ráment

– Szerencsére már régen sikerült rendezni az adósságaimat – mondja Görbe Nóra színésznő. – Az árfolyamgát lehetőségét nem vettem igénybe. Sikerült eladni a lakást, és a végtörlesztés körülbelül három éve megtörtént. Ez számomra életmentő volt, de a férjem, Péter élete sajnos ráment a kálváriánkra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek