Aktuális

Kiborult a veronai busztragédia miatt gyászoló apa: Csak 4 milliót ér a lányom élete?

D. A.

Létrehozva: 2017.03.27.

Négymillió forintot ajánlott fel a biztosító a veronai busztragédia egyik áldozata után a gyászoló szülőknek. K. Flóra édesapja lapunknak fakadt ki, arcpirítónak nevezve a magyar gyakorlatot.

Forrás: Bors

Mennyit ér egy ember élete? Hihetetlen, de pár millió forint járna csak azoknak a szülőknek és családtagoknak, akik elveszítették szerettüket a január 20-i, veronai buszbalesetben. Más lenne azonban a helyzet, ha a károsultak és a buszos társaság, azaz a Pizolit Kft. ügyvezetője, Czakó Tibor írásban megállapodnának arról, hogy az olasz jogrendszer szerint intézik az ügyet a biztosítóval. Ehhez nem kell Olaszországba utaznia egyikőjüknek sem: magyar hatóság előtt állapodhatnának meg a részletekről. Mindez a családoknak előnyt jelentene. Éppen ezért a károsultak ügyvédei egy hónapja igyekeznek beszerezni ehhez a busztársaság vezetőjének hozzájárulását, ám ez idáig nem jártak sikerrel. A Borsnak az egyik édesapa fakadt ki, aki 15 éves lányát, Flórát veszítette el a tragédiában. 

–– Czakó urat szemmel láthatóan a busztársasága érdekli, azok a hozzátartozók akik elveszítették családtagjukat nem. Pedig a baleset okozásában kiemelt szerepe van. 17-en haltak meg, és emberéletek mentek tönkre a történtek miatt! Soha nem fogjuk tudni feldolgozni ezt a mélységes fájdalmat. Emberséget, empátiát vártunk volna a busztársaságtól, hogy ha már azt mondják vétkesek vagyunk, legalább megadjuk a lehetőséget, hogy méltóbb körülmények között tudják a családok feldolgozni a történteket. Az pedig arcpirító, és méltatlan, hogy hazánkban pár millió forintban mérik az ember életét - négymilliót ajánlott fel a biztosító Flóra halála után -, míg Olaszországban több tíz millió forintról lenne szó. Elképesztő, hogy azt látja az ember, hogy egész Európában a magyar joggyakorlat van legalul, még Romániában is ötszörös díjak vannak, mint itthon – magyarázta a helyzetet K. László a Borsnak. A szülők összefogtak, egy titkos Facebook-csoportban támogatják egymást, és próbálják segíteni a másikat.

Dr. Újvári Zoltán ügyvéd több szülőt képvisel az ügyben, úgy tudja, Czakó Tibor perközösséget akart alakítani a szülőkkel, és kérte őket, hogy az olasz autópálya-kezelőt pereljék be, mert szerinte a korlát okozta a tragikus eredményt. A szülők hallani sem akartak erről.

– A busz felelősségbiztosítója 1,8 milliárd forintig áll helyt minden kárért a magyar jog szerint. Az olasz jogszabályok szerint pedig 1,5 milliárd forintig állna helyt. Utóbbi azért kedvezőbb a családoknak, mert a magyar bírói és kárrendezési gyakorlat nagyon alacsonyan tartja a sérelemdíj összegét, szülőnként valahol 5–8 millió forint között lenne a kifizetendő összeg. Az olasz jogrendszer alapján azonban 50-120 millió forint közötti összeg járna az elhunytak után, ám ez a verzió a Pizolit Kft-re nézve kedvezőtlen, mert a keretösszeg fölötti károkat a busztársaságnak kellene állnia – mondta el az ügyvéd.

Kerestük a Pizolit Kft. vezetőjét is, de Czakó gyorsan bontotta a vonalat. – Forduljanak a biztosítóhoz, ő az illetékes! – majd köszönés nélkül, azonnal letette a telefont.

Mások az összegek

2010, Philadelphiai kacsahajó-baleset – 3,3 milliárd forint Dóra és Szabolcs szüleinek

2012, a Costa Concordia balesete – 220 millió forintot kapott Fehér Sándor hegedűművész családja

2013, vonatbaleset New Yorkban – a magyar túlélőnek 600 millió forintot ajánlottak

Kapcsolódó jegyzetünket itt találja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek