Krémes, indiáner, rigójancsi, Esterházy-torta – többek között e hagyományos magyar édességek receptje szerepel a Magyar Élelmiszerkönyvben. Egy szerdai rendeletben azonban – ami egy 2009-es miniszteri rendeletet módosított – Fazekas Sándor agrárminiszter a sütemények új receptjét fogadtatta el. Az eredeti leírásokban ugyanis évek óta téves adatok szerepelnek, amelyeket a minisztérium munkáját segítő szakemberek vétettek el.
– Mi kezdeményeztük a változtatást, ugyanis egyes receptekben kisebb hibák voltak – mondta lapunknak Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. Több süteménynél – például a krémesnél – a hozzávalók mennyiségében, illetve az anyagösszetételben voltak hibák. Selmeczi szerint egyedül a dobostorta receptje maradt változatlan az előző rendelethez képest, ami 1884 óta (amikor Dobos József megalkotta) ugyanaz.
A többi terméknél viszont azért volt szükség változtatásra, hogy a cukrászok a saját vagy a vendégeik ízlésének megfelelően tudják készíteni a finomságokat, vagyis ne legyenek teljesen fix receptek. – Nem várható el, hogy hozzávalók tekintetében mindenki ugyanakkora mennyiséget használjon, ezért az élelmiszerkönyvben leírt mennyiségek már csak ajánlottak, nem kötelezőek. – A minőséget a felhasználandó összetevők garantálják. Nem lenne jó, ha standard, egyensütemények készülnének minden cukrászatban - tette hozzá Selmeczi.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.