Aktuális

Saját meztelen testét festi vászonra Rita

Ny. A.

2017. február 10. péntek 09:30

Magáról készíttet aktfotókat férjével Mátis Rita pécsi festő, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának tanára. A fotókat felhasználva festi meg aktképeit.

– Az aktfotók nagymértékben megkönnyítik később a dolgomat, amikor vászonra festek. Ez a mű­vészetben nem ritka, már az előző évszázadban is fotók segítségével festettek. Az önakt témájú festményeimmel sem vagyok úttörő. Sigmund Freud unokája, Lucien Freud – aki öt éve hunyt el – szintén híres volt önaktjairól. Én azért vágtam bele, mert festőművészként a test szerelmese vagyok, és mivel magamat ismerem a legjobban, ezért egyértelmű volt, hogy magamról készítek aktfestményeket – mondta a Borsnak a 49 éves festőművész.

Azt Rita is elismeri: nem mindenki tekint műalkotásként a képekre. Sokan a meztelenség miatt nézik meg a festményeket, kizárólag a részletgazdagon megfestett testrészek miatt.

– A pornográf felvételek és az aktképek közt hatalmas a különbség. Kell egyfajta elfogadás, hogy valaki értékelni tudja őket. So­kakban felmerül, nem kitárulkozás-e meztelenül megmutatni magam, de ez határozottan nem a pucérkodásról szól.

Pőre alkotás

A meztelenség nemcsak az elkészült műben, hanem a munkafolyamat során is fontos szerepet játszhat. Franz Kafka, amikor befejezte az írást, az ablak elé állt ádámkosztümben, és tíz percig tornázott. Victor Hugo csak úgy tudta rávenni magát a munkára, ha nem mehetett társaságba. Ezt úgy érte el, hogy inasával elrejtette a ruháit, így meztelenül írt otthonában. Magyarországon a Sziksóstói Naturista Strand és Kempingben régi hagyomány a naturista művésztábor, ahol szintén anyaszült meztelenül alkothatnak a művészek.

További cikkek

Hidegfont

Kamera rögzítette: Brutális, amit a viharos szél okozott a Balatonnál

Hazafiság

Nyitrai Zsolt: a polgárőrség egyfajta modern hazafiságot jelent a mai Magyarországon

Ez is érdekelhet