Aktuális

Nyoma veszett Petőfi szerelmének

P. Zs.

2017. február 27. hétfő 10:30

Petőfi Sándor saját kezével temette el egykori szerelmét. A temetőt később azonban bezáratták, és helyén ma már piac működik. De hova tűnt Csapó Etelke koporsója?

1790-ben nyílt az akkori állítások szerint Pest legnagyobb és legszebb temetője, a Váci út–Taksony utca–Lehel út háromszögében. A temetőt vallástól függetlenül bárki igénybe vehette. Az elhunyt katonák egy része is itt kapott helyet. A pesti központi temetőben helyezték örök nyugalomra Toldy Ferencet, a Kisfaludy Társaság korábbi elnökét és Petőfi Sándor fiatalkori szerelmét, Csapó Etelkét is. 

Csapó Etelke Vahott Imre unokahúga volt. Etelke azonban nem rajta keresztül, hanem nővére férje, Vachott Sándor által ismerte meg az akkor 22 éves Petőfit. A Vachott család 1844-ben tartott karácsonyi ünnepségére elhívta az ifjú költőt is, mint a család egyik jó barátját. Etelke mindössze 15 éves volt ekkor, de a kor egyiküknek sem jelentett akadályt. A lány több szerelmes verstöredéket is kapott Petőfitől az ünnep alatt, és Etelke is szívesen viszonozta azokat saját versrészleteivel. 

Ám a sors közbeszólt, és ismeretségük mindössze 12 napig tarthatott. Megismerkedésük estéjén ugyanis senki nem figyelt arra, hogy a lány gyötrő fejfájásra panaszkodott, ami szélütésként végzett vele január 7-én. Petőfi aznap délután a saját kezével helyezte szerelme koporsóját az előre megásott lyukba. Állítása szerint ekkor eszmélt rá, hogy mennyire szerette őt. A temetést követően napokon belül beköltözött Etelke szobájába a Vachott család pesti lakásába. Etelke elvesztését a költészettel próbálta meg feldolgozni. Még abban az évben 34 verse jelent meg Cipruslombok Etelke sírjáról című ciklusában. Nagyjából egy évig élt a családdal.

Eközben a temetőnek 1849-ben ideiglenesen fel kellett hagynia a temetkezéssel helyhiány miatt, azonban nyitva maradt azok számára, akik elhunyt szeretteiket látogatták volna meg. 1910-ben építkezésre hivatkozva a temető végleges bezárása mellett döntöttek. A sírok egy részét sikerült megmenteniük, és az ak­kor újnak számító Kerepesi temetőbe áthelyezniük. Az ott maradt sírboltokat feltöltették, és a ma­rad­ványokat egy tömegsírba he­lyezték. Ám azt, hogy Csapó Etelke hol van, senki sem tudja.

További cikkek

Vigyázat

Nagyon komoly figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem: készüljünk fel az áramszünetre is!

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

borsonline.hu

Gyilkosság a XVI. kerületben: elcsukló hangon mesélt a Borsnak az összetört feleség

origo.hu

Elfogyott a BMW-s türelme Vácon, egy pillanat alatt ment át közveszélyes ámokfutóba - videó

magyarnemzet.hu

A magyar határt áttörő embercsempész rálőtt az osztrák katonákra

heol.hu

Leleplezte a kerecsendi párducot a polgármester

origo.hu

Meghalt 99 éves korában Mussolini titokban született lánya

nemzetisport.hu

NFL: őrült hajrá! Így bukta el a fordítás lehetőségét a Cowboys – videó

origo.hu

Erre mondott nemet a Pfizer és a GSK vegyesvállalata

mandiner.hu

Pénzbüntetésre ítélték Éric Zemmourt „gyűlöletkeltés” miatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a gólját; elárasztották ajánlatokkal

szon.hu

Hajmeresztő! Ez történt a 13 éves lánnyal fényes nappal Nyíregyháza belvárosában!

origo.hu

Elrettentő díjemelés jön egy hazai autós szolgáltatásban