Aktuális

Számok bizonyítják, hogy nem annyira érdemes blokkolni a pornóoldalakat

Bors

Létrehozva: 2016.12.18.

Az xHamster nevű pornóoldalra csak 2016-ban 1 milliárdszor kattintottak olyan országból, ahonnan – elvileg – lehetetlen elérni, mert az állam blokkolja az elérését.

Az xHamster szóvivője, Alex Hawkins szerint ez azért van, mert így vagy úgy úgyis megtalálják a lehetőséget az oldal eléréséhez azok, akik azt tényleg el szeretnék; webalapú proxyt, VPN-t vagy egy hálózatot – mint a Tor – használnak. Ráadásul visszafelé sülhet el ezekben az országokban a blokkolás, mert olyan emberek is keresik a kiskapukat, akiket egyébként nem érdekel a politika – idézte a szővivőt a Vocativ.

A pornóoldal 9 országot vizsgált meg, ahonnan elméletben nem lehet őket elérni: Kína, India, Irán, Kazahsztán, Malajzia, Oroszország, Thaiföld, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek.

Ezekből az országokból a legtöbbször Indiából keresték fel az oldalt: 655 milliószor!

Őket thaiföldiek és a törökök követik a képzeletbeli dobogón, 125 illetve 95 millió látogatással. És ez csak az, amit az xHamster meg tudott vizsgálni, ezen kívül rengeteg másik látogató is érkezhetett ezekből az országokból, akik annyira trükkösek, hogy a pornóoldal fenntartói se tudják megállapítani, hogy ezekből az államokból érkeztek hozzájuk.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeknek az országoknak a tiltása teljesen eredménytelen lenne: Oroszországban a blokkolás után három hónappal 70 százalékkal esett vissza a látogatottságuk. Ugyanez India esetében 40 százalék volt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek