Aktuális

Rippl-Rónai a kalapács alatt: 48 millió a kikiáltási ára a mester vázlatának

Bors

Létrehozva: 2016.11.03.

Rippl-Rónai József A Róma-villa ősszel című festménye az egyik csúcsdarabja a BÁV 69. Művészeti Aukciójának. A mű ugyanis nem kevesebb, mint 48 millió forintos kikiáltási árról indul. A képet a művész az úgynevezett kukoricás korszakában készítette, s kaposvári villája, a Róma-villa látható rajta.

Bár a nagyközönség eleddig kevésszer hallhatott róla, a művészettörténészek előtt eddig is ismert volt ez az alkotás. Arról pontos adat nincsen, mikor is készülhetett, de valamikor 1914 körül. Az 1910-es években Rippl-Rónai gyakorta választotta témaként a saját birtokát. A mű alcíme egyébként: "Grüner Vilmos Andrássy úti villájába, az ebédlő számára tanulmány".

Rippl-Rónai gyakorta készült nagyszabású munkákra úgy, hogy vázlatokat készített hozzájuk, ebben az esetben is erről van szó. Más kérdés, hogy a legtöbb nagyméretű falikép végül sosem ké-szült el, miképpen A Róma-villa ősszel sem. Rippl-Rónai egyébként ismert volt pontatlanságáról, ami az évszámokat vagy a neveket illeti, időnként még a sajátját is Ripplinek írta. A művészettörténészek ezért úgy tartják, Grüner Vilmos valójában a nagy művészetpártoló, Grünwald Vilmos, jómódú építési vállalkozó.

Ki volt Rippl-Rónai?

Rippl-Rónai József festőművészt a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként tartják számon. Művészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemző. Nevéhez mintegy tízezer mű köthető, azonban ezek egy része mára már megsemmisült, sok képe pedig Amerikában vagy ismeretlen helyen található.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek