Aktuális

Közösségi autókázás: a Bubi után jön a Butó?

H. Z.

2016. november 10. csütörtök 09:45

<p>Mit szólna, ha a bubis bicajokhoz hasonlóan kis elektromos autókat is kölcsönözhetne Budapest több pontján? Mindez valóság lehet.</p>

Forrás: Fejér Bálint

Elektromos kocsikkal működő közösségi autóbérlő-szolgáltatást vezetne be a Budapesti Közlekedési Központ – értesült a Magyar Idők. A lap szerint a BKK a fővárostól kapott megbízás alapján dolgozik a Budapest-biciklihez (Bubi) hasonló koncepció tervein, amit a névadási gyakorlatnál maradva gyorsan el is kereszteltünk a Bors szerkesztőségében Butónak (Budapest-autónak).

A közösségi autózás egyáltalán nem rossz ötlet. Mindezt egy nagyszabású kutatás is igazolja. Az International Transport Forum nevű szervezet szerint – ennek 54 ország, köztük Magyarország is tagja – kulcskérdés a nagyvárosokban, hogy több legyen a szabad parkolóhely. Lisszabonban például naponta átlag 50 percet használnak egy személyautót, vagyis az idő 95 százalékában kihasználatlanul áll valahol, foglalva egy helyet. Ott az önvezető autók bevezetésén gondolkodnak, amivel ez az arány 60 százalék alá zuhanna. A zárt garázsokban felszabadulna 170 futballpályányi hely, kint az utcákon 210 stadionnyi. Hasonlóan kedvező hatással lehetnek a közösségi autók Budapesten.

Csípős

Dicséretes, hogy nemcsak kerékpárokat, de autókat is elhozhatunk majd akár egy órácskára is, hogy a város másik végén majd letegyük. De ha akkor is folyton fel lesz túrva Budapest, vastag tárca és kötélidegek kellenek majd a használatához. Hofmeister Zoltán

A magyar fővárosban egyébként három éve indította el egy cég a Car Sharing szolgáltatást. Kis, közép- és nagy kategóriában kínálnak közösségi autózásra alkalmas járműveket. A szolgáltatás lényege, hogy a Bubihoz hasonlóan az emberek ne a saját kocsijukat használják, hanem rövidebb távolságokra ezeket az autókat. Az egyszeri regisztráció 9900 forint, a minimumcsomag havidíja 1290. Az éjszakai óradíj 170, a nappali 585 forint. Ennél a csomagnál a napidíj 7860 forint, a kilométerdíj 50 kilométerig 107 forint. De további csomagok közül is lehet választani.

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Megtört és bevallotta tettét a Futórózsa utcai gyilkos

mindmegette.hu

A pszichológus elárulta, miért nem tartjuk be az újévi fogadalmainkat!

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub

szon.hu

Mint a Baywatchban: Lassítva futós, ugráló melles videó készült a bikinis Pap Dorciról

origo.hu

Ilyen betegségeket jelezhet a féloldali orrdugulás

mindmegette.hu

9 egyszerű sajtos-csirkés tészta, amiből garantált a repeta

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

life.hu

Meghökkentő fotók: G.w.M. felesége néhány évvel ezelőtt Kulcsár Edina óriási rajongója volt

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

hirtv.hu

Meghalt egy 7 éves kisfiú egy születésnapi tortázás után

origo.hu

Cseh László elmondta, mit gondol a szexuálisan bántalmazott Szilágyi Liliána ügyéről