Aktuális

Kiborultak a magyar szülők is: könyvégetésre buzdító bestsellerért rajonganak a gyerekek

Bors

Létrehozva: 2016.11.04.

Öntsd le kávéval, égesd el! – ilyen és ezekhez hasonló rongálásra biztat egy új napló. A diákok rajonganak érte, a szülők háborognak.

Rendkívül megosztó hóbort ütötte fel a fejét a tinilányok körében. A magyar nyelvre is lefordított kiadvány a Nyírd ki ezt a naplót! elnevezést kapta, amellyel az amerikai szerzőnő a naplóírásra fogékonyakat célozta meg. Mindezt azonban egyáltalán nem szokványos mó­don.

Az elsődleges célja, hogy fejlessze a kreativitást, minden oldalhoz egy-egy feladat kötődik. Az ötletes rajzokon túl azonban meghökkentő dolgokra is biztat. Van olyan oldal, amely arra utasítja olvasóját, hogy álljon rá, karcolja össze, törje meg a könyv gerincét vagy éppen borítsa rá a kávéját. Ennél furcsábbakat is találni: a naplónk arra kér, hogy sétáltassuk meg, gyűjtsünk bele bogarakat, vagy ha éppen úgy tartja kedvünk, fagyasszuk le az egyik oldalát. Arról pedig, hogy ha akarjuk, fel is gyújt­hatjuk, még említést sem tettünk.

A napló sok szülőnél kiverte a biztosítékot. Úgy vélték, mindez káros hatással lehet a fiatalokra. Baky Ildikó gyermekpszichológus szerint nem alaptalan az aggodalmuk.

– Ez a könyv inkább a pusztításra ösztönzi az olvasóit, ilyennel fôként a videojátékok kapcsán találkozhatunk. A kreativitást néhány papírlapra írt feladat is tökéletesen megoldotta volna. Egy ilyen napló egyáltalán nem lesz pozitív hatással a gyermekkorú olvasókra – mondta a szakértő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek