Aktuális

Szilágyi Áron karddal köszönte meg a Molnak a támogatást

Bors

2016. október 3. hétfő 11:15

<p>Fennállásának tízéves jubileumát ünnepelte a Mol Új Európa Alapítvány. A szervezet immár egy évtizede támogatja a 18 évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket. </p>

Forrás: Vadnai Szabolcs

Az alapítvány az eltelt tíz év során több mint négy­ezer olyan tehetségnek nyújtott félmilliárd forint összegben segítséget, akik kimagasló eredményeket értek el a sport, a tu­domány vagy művészet területén. A támogatottak közül ki­emel­kedik Babos Tímea teniszező, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, Csonka András ezüst­érmes paralimpikon, valamint Radnóti Róza zongoraművész, Felméry Lili balett-táncos és Bo­ros Mihály zongoraművész. 

Az alapítvány közvetetten ki­lenc­venzer gyereken segített azzal, hogy félmilliárd forinttal tá­mo­gatott közel négyszáz gyermek­gyó­gyító programot. A ha­­­gyo­má­nyosan forráshiányos gyer­mek­egészségügy területén így olyan mód­szerek megho­no­sítá­sában és ma­gyarországi meg­erő­sítésében vál­lalt jelentős szerepet, mint a kü­lönböző művészeti és él­­mény­terápiák, illetve az állatok­kal, pl. kutyákkal vagy lovakkal dol­gozó sikeres terápiás programok.

– A tehetség a sportolók győzelmének csak egyik összetevője. Kell hozzá a hátország, kell a szakember, aki a majdani bajnokra rátalál. Aki támogat, szervez, biztosít, kitalál, beindít, felkarol és gondoskodik. Aki az élenjárók erőforrása – mondta az ünnepségen Herczegh Anita, Áder János, Magyarország köztársasági elnökének felesége az esemény fővédnöke. Az Új Európa Alapítvány olyanokra tereli a figyelmet, akik nemcsak tehetségesek, de szorgalommal, kitartással keményen dolgoznak, hogy még jobban teljesítsenek. És olyanokra, akik a sikeres fiatalok hátországát jelentik.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója beszédében úgy fogalmazott:  

– A Mol Új Európa Alapítványát azért hoztuk létre 2006-ban, hogy segítsük azokat a gyerekeket, akik hisznek az álmaikban, és hajlandóak ezért keményen megküzdeni. Immár tíz éve több ezer ifjú tehetség álmát segítjük megvalósítani, a gyermekgyógyító programon keresztül pedig ott állunk több ezer család mellett, akiknek nap mint nap elképesztő teherrel kell megküzdeniük. Az Új Európa Alapítvány támogatásai a jövő építésére koncentrálnak. 

A rendezvényen bemutatták az „Új Európa Alapítvány arcait” is, akikre szeptember 5–28. között, az alapítvány internetes oldalán lehetett szavazni. A program sikerét bizonyítja, hogy na­gyon sok embert megmozgatott a kezdeményezés, a három hét alatt több mint ötvenezren voksoltak a fiatal tehetségekre és a civil szervezetekre, amelyek fejenként és szervezetenként egy-egy millió forint támogatásban részesülnek. A közönség szavazatai alapján az Új Európa Alapítvány arca lett Bányai Zsombor párbajtőrvívó, Orosz Viktor íjász, Knoch Viktor gyorskorcsolyázó, Radnóti Róza zongorista és Kiss Márton Balázs zongoraművész. 

A civil szervezetek kategóriában az öt díjazott a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, az Autista Segítő Központ, a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Vertebra Alapítvány és a Te hangodat ismerem program. 

A díjátadó ünnepség zárásaként a korábbi támogatott, a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron a riói fegyverét adta oda Hernádi Zsoltnak.

– Tizenhat éves voltam, amikor elnyertem az Új Európa Alapítvány támogatását. Addig a szüleim voltak a szponzoraim, ők finanszírozták a felszerelésemet és az utaztatásomat is – mondta Szilágyi. – Nagyon jókor jött a segítség, amikor még a juniorok közt versenyeztem, de már a felnőttek felé kacsingattam. Az alapítvány segítségével előbb tudtam a „nagyok” közé bekerülni, s 17 évesen már válogatott lehettem. Ezzel a karddal azt szeretném szimbolizálni, hogy az Új Európa Alapítvány első támogatásából hasonló fegyvert vehettem, mint a riói kardom. Szeretném megköszönni az alapítvány tízéves munkáját, s remélem, tíz év múlva egy fiatal pályázó elnyerheti majd ezt a kardot. 

A fegyver eszmei értéke felbecsülhetetlen, ugyanis Áron azon négy kardja közé tartozik, amely akkreditálva volt Brazíliában. A kard a negyed- és elődöntőben segítette győzelemhez a kétszeres olimpiai bajnokot.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Olyat tett Csuti, hogy edzés után megvárták a parkolóban

metropol.hu

Ronaldo elkápráztatta a szerelmét: szülinapi ajándékát egész Dubaj csodálhatta – Videó!

life.hu

VV Merci reagált a róla szóló hírekre, mindenkinek bemutatott: "Összekötöttem a kellemeset a hasznossal" (18+)

mandiner.hu

Órákon át egyeztetett Bajnaival egy londoni étteremben Márki-Zay

kisalfold.hu

Rossz besorolásból lett súlyos baleset az M1-esen - videó

mindmegette.hu

Hajmeresztő! Méretes pókra harapott egy nő a gyorsétteremben

origo.hu

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadósosztályzatot a Fitch Ratings

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

borsonline.hu

Meztelenül mutatta meg a világ egyik legszebb fenekét Alena - 18+

borsonline.hu

Madonna ismét elfelejtette, hogy 63 éves: csipkebugyiban mutatta meg formás fenekét

origo.hu

A legrosszabb helyen próbált besorolni egy furgonos az M1-esen, mentőhelikopter vitte el - videó