Le a kalappal: szalonnából faragott galambot Károly

Le a kalappal: szalonnából faragott galambot Károly

étel
PUBLIKÁLÁS: 2016. szeptember 10. 11:00
<p>Imád új formát adni a gyümölcsöknek, zöldségeknek, a szakmai világbajnokságon mégis szalonnákkal indult. Patkó Károly most szakácsolimpiára készül.</p>
BLN

A 33 éves tiszaföldvári szakács szárnyaló fantáziával és kirobbanó kreativitással dobja fel a hagyományos alapanyagokat. Már nem is ételeket, sokkal inkább műalkotásokat láthatunk. Patkó Károly 12 éve dolgozik az egyik országos üzletláncnak, közben az országot járva bemutatja elképesztő ételfaragó-tudását, amit maga fejlesztett ki. Az egyik legrangosabb szakmai kihíváson, a 2014-es Gasztronómiai Világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Imádja a zöldségeket, mégsem abból dolgozott.

– Füstölt parasztsonkát és szalonnát, sózott mangalicaszalonnát választottam alapanyagnak. Így már mondhatom ma­gam ételszobrásznak – mosolyog. – A versenymunkámban szerepelt egy ötvencentis füstölt szalonna, a bőrös oldalába faragtam különböző virágmotívumokat. De a helyszínen nem volt hűtő, így a kelleténél még jobban meglágyult – meséli a szakács.

Károly a nemzetközi szakácsolimpián is indul, amit október végén tartanak a németországi Erfurtban. Közben egykedvűen beszél arról, hogy Magyarországon valamiért az ilyen teljesítmények kevésbé kerülnek a figyelem középpontjába. 

– Va­lamiért a sportban elért eredményeket nagyobb dicsőségnek tartják. Pedig mi is a hazánkat képviseljük a nem­zetközi mezőnyben. Csak nekünk az elért eredményért semmi pénz nem jár, de rengeteg a kiadás – teszi hozzá.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.