Amit biztosan nem tudott: így kell okosan a hűtőbe pakolni 

Amit biztosan nem tudott: így kell okosan a hűtőbe pakolni 

kisokos
PUBLIKÁLÁS: 2016. szeptember 07. 15:00
Bors

A kutatók szerint a legtöbb család hűtőjében vannak penészes zöldségek és maradékok, rohadt felvágottak, amelyek a kukában végzik. Csak Nagy-Britanniában 7 tonna élelmiszer landol évente a szemétbe, és ennek jó része megelőzhető lenne, ha mindenki tudná, mit hova kell pakolni a hűtőben és rendesen be is állítanák a hőmérsékletet- írja a Daily Mail.

Az élelmiszerek 75%-a ugyanis azért megy tönkre, mert túl hideg vagy túl meleg van a hűtőben, de ha rendesen be lenne állítva a gép, egy kisebb vagyont megspórolhatna az ember.  

Benti hőmérséklet

Az közismert tény, hogy a hűtő alján lévő polcokon van a leghidegebb, de az kevésbé, hogy a hőmérséklet bent nem állandó. A szakértők szerint egy háztartási hűtőben 0-4 fok között kell lennie az átleghőmérsékletnek. Ez ugyanis megakadályozza az olyan baktériumok szaporodását, amely károsak az egészségre. Viszont fontos, hogy ne a minimum mellett döntsünk - vagyis ne 0 fok legyen bent -, mert az vízes alapú élelmiszerek így könnyen megfagyhatnak.

Minél több dolgot tart a hűtőben, annál nehezebben biztosítja a gép a kiválasztott hőfokot, ezért amit nem kell, ne tartson sosem hűtőben. Ha nagyon hideg van bent, és kevés dolgot tárol éppen, akkor érdemes egy-két korsó vizet betenni, hogy ezzel vegye el az élét a hidegnek. Az az ideális, ha csak háromnegyed részig van feltöltve, mert úgy a levegő megfelelően tud a hűtőben áramolni, így jól tud működni a rendszer.

Bár sok modellben van beépített hőmérő, a szakemberek szerint érdemes venni és beletenni egyet, mert sokkal megbízhatóbb, ráadásul egy-egy polcot külön is meg tud mérni vele. 

Mit hova?

A keménysajtokat akár 10 fokon is lehet tárolni, így ezeket felülre tegyük. A saláták 5-6 fokon huzamosabb ideig bírják, így nem érdemes a gyümölcsök közé tenni az alsó polcra. A banánt azonnal vegye ki a hűtőből, ugyanis azt például nem szabad betenni, mert hamarabb bebarnul a hidegtől. A kenyérre is igaz ez, a keményítőre sincs jó hatással a hideg, hiszen a keményítő cukorrá változik a hidegben, így az ízét és az állagát is rossz irányba befolyásolja. A bogyós gyümölcsöket az őszibarackot és a szilvát is kapja ki a hűtőből, mert csak rosszabb lesz az íze, ha ott tartja. 

A maradékokat a felső polcon kell tárolni, jól lezárt dobozokban. A főtt rizst gyorsan tegye be, mert nem gondolná, de az tényleg hamar mérgezővé tud válni, hiszen gyorsan szaporodik benne a Bacillus cereus. - Ez egy  tok nélküli baktérium, spórákat csak oxigén jelenlétében képez, amennyiben a spórák megfelelő körülmények közé kerülnek, vegetatív alakokká válnak és toxint termelnek. Az otthoni ételmérgezések mintegy 5 %-ért felelős a rizs. -

Ha kibont egy konzervet, semmi esetben se tegye vissza a hűtőbe, a fém nemcsak kellemetlen ízt ad majd az ételnek, de a konzervdobozban lévő vegyszerek is reakcióba kezdenek lépni a élelmiszerrel, amely így még az egészségére is káros lehet. Soha semmit ne tartson nyitva a hűtőben, ez az egyik legfontosabb szabály. A ketchup a mustár és a lekvár addig ne kerüljön be, amíg nem nyitotta ki, még véletlenül sem, ugyanis csak foglalja a helyet. 

Ha biztonságos hűtőszekrényt szeretne, havonta ki kell tisztítani meleg szappanos vízzel - nem mosószerrel - és évente egyszer le kell engednie. 

Gyümölcsöt mosatlanul tegyen az alsó polcra, és a leghidegebb rekeszbe tegye a tejtermékeket a nyers húsokkal - halakkal - egyetembe. A középső polcokon van a tojások helye, a pácolt húsoké az olajbogyóé is minden ehhez hasonló élelmiszereké.

A felső polcon a borokat, a maradékokat, a készételeket és a magvakat tartsa. A hűtő ajtajában narancslevet, majonézt, lekvárt, mustárt önteteket. Ha a narancslé frissen facsart, akkor az alsó polcon a helye. Ugyanígy az ajtóba tehető  - legfelülre - a vaj és a lágysajtok.  

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.