Aktuális

Mit keresnek elítéltek a József Attila Színház színpadán?

MTI, M. S.

2016. augusztus 12. péntek 21:30

Bodrogi Gyula, Galambos Erzsi vagy éppen Rékasi Károly helyett tegnap fegyencek dobbantottak a József Attila Színház színpadára. Persze szökéstől nem kellett tartani, épp ellenkezőleg.

Forrás: Bánkúti Sándor

Az Orszá­gos Börtönszínházi Találkozó résztvevői lebilincselő játékkal marasztalták nézőközönségüket. Az idei döntőbe az öt regionális győztes börtön, Állampuszta, Pálhalma, Szombathely, Tiszalök és Vác csapata került be. Szalai Tímea, a BVOP sajtófőnöke lapunknak elmondta: a fogvatartottak szabadidejükben, munka után járhatnak színjátszó- vagy irodalmi szakkörre.

– A munkavégzés mellett az ilyen szakkörök a fogvatartottak önbecsülését, érzelmi intelligenciáját is erősítik, ezáltal elősegítik, hogy szabadulásuk után sikeresen illeszkedhessenek vissza a társadalomba – tette hozzá a szóvivő. A döntő lapzártánk után ért véget. 

A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott, összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. 

Tasnádi László rendészeti államtitkár emlékeztetett arra, hogy az új büntetés-végrehajtási kódex egyik alapelve, hogy már a büntetés végrehajtás megkezdésekor elkezdenek foglalkozni az elítéltekkel, hogy könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. Kiemelte: a találkozó azért is fontos, mert a színházi előadásokon sok hozzátartozó is jelen van, a fogvatartottak nekik is bizonyíthatják, mit tudnak, milyen értékekkel rendelkeznek.

Elsőként a Váci Fegyház és Börtön társulata adta elő Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát, majd az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapatának produkcióját, Kéri Ferenc Lopótök, avagy a Mari nem olyan című művét láthatta a közönség. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet együttese Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben címmel mutatta be produkcióját. A Pálhalmai Országos Bv. Intézet társulata Szép Ernő Május című darabját hozta el a találkozóra. A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapata Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művével érkezett a rendezvényre.

Az Országos Börtönszínházi Találkozó országos döntője alatt a rendőrök lezárták a színház melletti utcát.

További cikkek

Covid

Müller Cecília: Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz - videó

Stop

Ennek a 4 intézkedésnek nagyon sok magyar fog örülni

Ez is érdekelhet

vg.hu

Kiderült, fertőző-e a koronavírus szoptatáskor

ripost.hu

25 évesen halt bele a Covidba Dóri: Még az újszülött babáját sem láthatta

szon.hu

Karanténban az osztály – ha a diák már be van oltva, mehet iskolába

origo.hu

Több mint 62 milliárd forintnak megfelelő eurót adnak egy Rembrandt-festményért

nemzetisport.hu

Videó: amikor Adrian Lewis vakon dobta be az utolsó nyilát a tripla 20-ba

origo.hu

Kézilabda Európa-bajnokság: több mint 800 ezer fogadás a három magyar meccsen

mandiner.hu

Erdogan meghívta magához Putyint és Zelenszkijt, hogy egyeztessenek

kemma.hu

Többen rosszul lettek a komáromi akkumulátorgyárban - kivonultak a tűzoltók

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

origo.hu

Megdöbbentő képek a tongai vulkán pusztításáról