Aktuális

Antal versenyt fut az idővel

BLN

2016. augusztus 22. hétfő 11:30

Egyre fáradékonyabbnak érzi magát Svraka Antal, sokszor egy napig is fekszik az erőtlenségtől. Négy hónapja vár új szívre.

Hatéves kislánya a mindene, de már egyre rosszabbul viseli a tehetetlenséget. A 34 éves fertődi apuka négy hónapja került a szívátültetésre várók listájára, amin rajta kívül még 57-en vannak.

A szervdonorra várók reménykednek, de nehezen dolgozzák fel: hogy éljenek, valakinek meg kell halnia. Betegnek és donornak is számos kritériumnak kell megfelelnie, szinte mindenben egyezniük kell.

– Életkorban, súlyban hasonlónak kell lenni. Vércsoportban teljesen azonosnak. Az én esetemben ez 0 Rh+, csak nulástól kaphatok szívet. És még vizsgálnak 24 komponenst a szervezetben, amikből szintén minél többnek kell egyeznie – sorolja a Borsnak a kitételeket Antal.

– Így sajnos, hogy mikor jön a riasztás, teljesen kiszámíthatatlan. Akár egy év is eltelhet. Antal történetéről nemrég számolt be lapunk. Szívrendellenességgel született, kicsiként Szegeden, majd 13 évesen Amerikában műtötték, ahol két nagy műtéten is átesett. Hosszú évekig jól volt, rendesen dolgozott, megérkezett kislányuk, Hanna. De aztán egyre romlott az állapota, Antal munkaképesség-csökkenése immár 67 százalékos.

– Ta­valy január óta sajnos egyáltalán nem tudok dolgozni. Rettentő fáradékony vagyok. Van, hogy egész nap feküdnöm kell az erőtlenségtől, a mellkasomban érződő nyomástól – tér rá a kihívást jelentő hétköznapokra.

– Nagyon rossz ez a tehetetlenség és várakozás – teszi hozzá. A kis családban most Antal felesége a kereső. A vendéglátásban dolgozó Gabriella alig százezres jövedelme mellé jön Antal rehabilitációs járadéka, ami 52 ezer forint. A albérletük havi nyolcvanezer, így pénzük nagy részét az viszi el. Kislányuk pedig most kezdi az első osztályt. A Svraka család ezért minden segítséget szívesen fogad.

– Mindenképp szükségünk lenne laptopra, mobiltelefonra, hogy bent tudjam a kapcsolatot tartani a családommal. És egy ko­molyabb atkátlanító porszívó is jól jönne. A mi porszívónk inkább fújja, mint szívja a port – mosolyodik el.   

Havonta frissül a lista

A szívátültetésre várók listáját havonta frissítik. Ha egy beteg megfázott, vírust kapott el, hiába van elöl a listán, már nem műthető. Így mások előrébb kerülhetnek. Aki hátra szorult, nem maradt le, bizonyos pontjai így is gyűlnek, és hamar előrébb jut ismét. Ha van donor, s a szív megfelelőnek bizonyul, a kiemelést követő 4-5 órán belül be kell ültetni. Pontosan a régi szív helyére. A teljes műtét 4-6 órán át tart. Ha minden jól megy, öt héten belül hazaengedik a beteget.

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: íme, Máthé Dominik győztes gólja – videó

origo.hu

Békésen autózott a kihajtó felé, sikítani se volt ideje, és már az élete volt a tét - videó

hirtv.hu

Először szólalt meg Eva Rezesova szabadulása óta: „a mai napig bűntudatom van”

szon.hu

Lakástűz a nyíregyházi társasházban: meghalt egy ember

origo.hu

Meggátolja a sütis követést az androidos Firefox Focus

nemzetisport.hu

Légiósok: Németh András góllal debütált a Genkben, Novothnyék is győztek

vg.hu

A betegek harmada magyar gyártó csípőprotézisét kapja

sport.mandiner.hu

Izland Hollandiát is legyőzte – nekünk kötelező három góllal verni őket!

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

origo.hu

Így hagyta el a kiutasítása után Ausztráliát Novak Djokovic - képek