Aktuális

Hihetetlen, mit rejt az egyik budapesti kápolna

B. B.

2016. július 26. kedd 11:30

Fantasztikus relikviát, Liszt Ferenc egyik kedvenc orgonáját rejti az egyik kis budapesti templom. A hangszer ma is tökéletesen működik, minden héten játszanak rajta.

Nem akármilyen orgona áll egy fővárosi templom, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Hermina úti kápolnájának karzatán. A lovagrend honlapjáról kiderül: Liszt Ferenc kedvelt hangszere volt ez, többször játszott rajta, amikor Pesten tartózkodott.

A hangszer 1866-ban készült. Az évtizedek folyamán nagyon leromlott az állapota, szinte teljesen tönkrement, elhasználódott. Csak alkalmilag javították, akkor is sokszor rosszul és szakszerűtlenül. Az orgona sípjait többször is megcsonkították és nem odaillőre cserélték ki. Végül már csak teljes restaurálással lehetett megmenteni. A helyreállítás óta viszont csodálatos állapotban van, és ma is ez az orgona szolgáltatja a zenét a vasárnapi misékhez.

Liszt neve azonban nem csak így kötődik a kis kápolnához, ugyanis az 1856-os felszentelésekor személyesen a neves komponista vezényelte a férfi kórust. A nagy eseményről még emlékérme is készült akkoriban, ezenkívül az ajtó mellett is van egy tábla annak emlékére, hogy a templomot a nagy Liszt jelenlétében szentelték fel. Az oda járó hívek többsége persze tisztában van vele, micsoda kincs rejtőzik a kápolnában. 

– Igen, tudjuk, hogy ez nem akármilyen orgona. Gyönyörűen és hibátlanul szól! Remélem, nagyon fognak rá vigyázni, hogy ne menjen tönkre, mert nem mindennapi hagyaték – mosolygott érdeklődésünkre egy középkorú asszony, aki már több éve ott hallgatja a vasárnapi miséket.

További cikkek

Családi dráma

Megúszhatja a börtönt az anya, aki halálra szurkálta a kis Alexet

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

borsonline.hu

Lekapcsolták a gépekről Hannát, három gyermeke maradt árván

origo.hu

Így hagyta el a kiutasítása után Ausztráliát Novak Djokovic - képek

vaol.hu

Bababarát ellátás a szombathelyi kórházban - Fontosnak tartják az aranyóra gyakorlatának ismertetését a leendő édesanyákkal

origo.hu

A jobbkezesekre is gondol végre a Wear OS

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a montenegrói szélső az északmacedón szurkolókra köpött – videó

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

metropol.hu

Riasztás a szülőknek, különös Covid-tünet jelentkezhet a gyerekeknél

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

origo.hu

Sokkoló számú vérfertőzés, nyílt pedofília és megrendelhető nemi erőszak Franciaországban