Megkóstolna egy üveg 220 éves sört?

Megkóstolna egy üveg 220 éves sört?

hajóroncs
PUBLIKÁLÁS: 2016. június 16. 19:30
<p>Ausztrál kutatók most ennek a lehetőségét akarják megteremteni.</p>
Bors

1797-ben a tazmán partoknál hajótörést szenvedett egy kis kereskedelmi hajó a Sydney Cove. Az indiai Kalkuttából haladt az ausztrál Port Jacksonba megrakva étellel, textíliával. 

Illetve még jó sok sörrel is, amiből pár üveg évszázadokat átvészelt egészen az 1990-es évekig, amikor rátaláltak a hajó roncsaira. A roncsból felhozott tárgyakat kiállító tazmániai Quenn Victoria Museum restaurátora, David Thurrowgood eldöntötte, a sörből új főzetet készít.

Thurrowgood és több másik tudós úgy gondolta ugyanis, a sértetlen üvegekből kinyerhető élő élesztővel újabb sört lehetne készíteni. A restaurátor szerint ez az egyetlen sörélesztő, amely még a ipari forradalom előtti.

A legelején még többen szkeptikusak voltak, hogy sikerül-e kinyerni  az üvegekből az élő élesztőt, de végülis sikerült. Igaz, abban nem teljesen biztosak, hogy valóban a sörből nyerték ki az élesztőt, és nem a környezetből bekerülve képződött a gomba.

Házilag már főztek is vele sört, lagert és ale-t is, és elég finomra sikerült állítólag. Most azt tervezik, hogy egy kisüzemi főzdével is főznek sört, amelyben a 220 éves élesztőt használják fel. Illetve, elmennek még egyszer lemerülnek a roncshoz, hátha találnak még több ép sörösüveget, benne a sörrel.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.