Aktuális

Rejtélyes repülőszerencsétlenségek sokkolják a világot

Bors

Létrehozva: 2016.05.29.

Olykor megmagyarázhatatlan repülőbalesetek borzolják az emberek idegeit. Az Egyptair Párizsból Kairóba tartó járata is így járt. Talán sosem tudjuk meg, mi történt pontosan.

A légi közlekedés történetében számos olyan tragédiáról tudunk, amikor az utasszállító repülőgép egyszerűen eltűnik a radarról, és még évekkel később sem lehet tudni, merre lehet.

Eltérítették a gépet?

Megmagyarázhatatlan módon veszett nyoma a Malaysia Airlines MH370 utasszállító repülőgépének két évvel ezelőtt. Valamennyi rejtélyes repülőszerencsétlenség közül ez a tragédia követelte a legtöbb halálos áldozatot, 239 utas vesztette életét. A repülő Malajzia fővárosából, Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, amikor a felszállás után másfél órával megszakadt a kapcsolat a géppel. Hogy mi történhetett az utasszállítóval, csak találgatják a szakértők. Az biztos, hogy a maláj gép a tengerbe zuhant, ugyanis egyre több roncsdarabot sodort partra az Indiai-óceán, amik bizonyíthatóan az eltűnt repülőhöz tartoztak. A vizsgálatok szerint az utasszállító Ausztrália nyugati partjainál zuhant le, amiből sokan arra következtettek, hogy a gépet eltérítették.

Végleg elveszett

A múlt században olyan felderíthetetlen tragédiák is történtek, amikor szárazföld felett veszett nyoma a repülőgépeknek. 1974 januárjában Bolíviában a Santa Rosa és La Paz között közlekedő Douglas DC-4 belföldi utasszállítójának veszett nyoma 24 emberrel a fedélzeten. A rejtélyes eltűnést csak tetézte, hogy a gép egy mindössze kétszáz kilométeres útvonalat készült megtenni, gyakorlatilag a felszállást követő percekben tűnt el a radarokról. Azt sem zárják ki, hogy a repülő irányt váltott a levegőben, és a tengerbe zuhant, de szakértők a szárazföldbe csapódást is lehetségesnek vélik, ugyanis a gépbe ekkora távra nem tankoltak akkora mennyiségű kerozint, hogy elérje a Csendes-óceánt.

Nincsenek roncsok

Hasonlóan rejtélyes körülmények között tûnt el a Himalájában a pakisztáni légitársaság repülője, 54 utassal a fedélzeten 1989 augusztusában. A belföldi járatnak Iszlámábád és Giligit között veszett nyoma. Nem sokkal azelőtt, hogy a gép eltűnt a radarokról, a földi irányítók még beszéltek a pilótával. A szakértők biztosra veszik, hogy a repülő a Himalája hegyeibe csapódott be, de 25 éve sem találják a roncsokat.

A tenger mélyén

Az emberekben jogosan merül fel a kérdés, miként lehetséges elveszíteni egy több száz ember szállítására alkalmas repülőt. – A technológiának ehhez semmi köze – hangsúlyozta Pető György kapitány, légiforgalmi pilóta. – Az egyiptomi és a maláj repülőgépek is a tenger felett tűntek el, azt biztosan állíthatjuk, hogy mindket­tő a tengerbe zuhant. A vízben sokkal nehezebb megtalálni a roncsokat, hiszen a gépek több kilométer mélyen lehetnek. A szárazföldre zuhant repülőket viszont napjainkban általában órákkal a szerencsétlenség után megtalálják – állítja a pilóta.

Pető szerint az egyiptomi és a maláj repülők radarról való hirtelen eltűnése azt jelzi, hogy a levegőben estek szét darabjaikra, aminek megszámlálhatatlan oka lehet. Történhet műszaki meghibásodás, üthet ki tűz a fedélzeten, de terrorcselekmény sem zárható ki.

– Hogy mi áll ezeknek a katasztrófáknak a hátterében, csak a fekete dobozok tudnák megmondani, viszont az is csak harminc napig küld jeleket. Ha addig nem találják meg, jelentősen csökken az esélye, hogy bármikor is választ kapunk, miért zuhantak a tengerbe a repülőgépek – mondja Pető.

A rejtélyes lezuhanások problémájának megoldása tehát attól függ, sikerül-e megtalálni a tenger fenekén fekvő fekete dobozokat, addig csak találgathatunk. Amíg nincsenek meg az adathordozók, addig a rejtélyes zuhanások továbbra is felderíthetetlen katasztrófákként sokkolják a világot.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181012_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714624218
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174172_auto_resized.png
hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714624218
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164297_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714624218
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó