Aktuális

Nem árt, ha tudja: szülőtartásra kötelezhetik!

Ny. A.

2016. május 23. hétfő 12:00

Forrás: Thinkstock

Jobban tesszük, ha félrerakunk kisebb-nagyobb összeget szüleink eltartására is. A parlament előtt van már ugyanis az a törvénytervezet, amely szigorítaná a szülőtartásra vonatkozó szabályokat. Ha elfogadják a javaslatot, akkor a polgári törvénykönyvbe belekerülhet, hogy a jövőben már nemcsak a szülő vagy a nevében eljáró járási hivatal kérheti a gyermektől az eltartási költségek megtérítését, hanem közvetlenül a kórház vagy idősek otthona is. Vagyis, ha a szülő térítéses ellátásban részesül állami vagy egyházi fenntartású intézménytől, és annak költségeit nem, vagy csak részben tudja fedezni, a meg nem térített költséget az intézmény a szülő gyermekén közvetlenül is követelheti. Erre eddig az intézménynek nem volt lehetősége.

Rengetegen felháborodtak

A szigorítás híre sok olyan embert felháborított, akik érdemtelennek tartják szüleiket az eltartási díj megfizetésére. A legtöbbször erőszakos magatartás és az alkoholizmus áll a háttérben. Borbély Zoltán ügyvéd elmondta, kiskorú veszélyeztetése esetén – prostitúció, testi erőszak – a gyermek felnőtt korában nem kötelezhető a díj megfizetésére, és akkor sem, ha a szülő intézetbe adta. A gyermek hivatkozhat arra, hogy szülője érdemtelenné válik a díj megfizetésére.

Érdemes odafigyelni!

Borbély hangsúlyozta, kizárólag az indokolt ellátás költségeit követelhetik a gyermektől, luxusszolgáltatásokért nem. A szakértő kiemelte, hogy a szülői eltartásért vívott harcok ritkák Magyarországon. Ha egy szociális intézménynek sikerül is érvényt szerezni pénzügyi követelésének, abban az esetben nem kell horribilis összegekre számítani, bírói mérlegelés eredményeként állapítják meg a fizetendő összeget. A tervezetben szerepel az is, hogy az intézményi követelés egy év után elévül.

Az Alaptörvényben eddig is szerepelt a szülői eltartási kötelezettség fogalma. A szabály kimondja, az a személy jogosult tartásra nagykorú gyermekével szemben, aki nem tudja eltartani magát és nincs tartásra kötelezhető házastársa sem. Az eltartás díját pénzben és természetben is meg lehet téríteni, de fontos, hogy a szülő csak pénzbeli juttatást követelhet gyermekétől. A gyereknek abban az esetben nem kell fizetnie, ha az saját vagy családjának megélhetését veszélyeztetné. Több gyermek esetén a szülőtartás költségei megoszlanak.

Egyre több az idős ember

A szabályszigorítás hátterében az is szerepet játszik, hogy Magyarországon a jövőben egyre több lesz a nyugdíjas, akinek nincs elég megtakarítása, ezért családjának támogatására szorul. A KSH adatai alapján jelenleg közel kétmillió ember tartozik a hatvanöt év felettiek korosztályába, húsz év múlva pedig számuk jelentősen növekszik. A problémát csak tetézi, hogy egyre kevesebb lesz a pályakezdő munkavállaló. Míg napjainkban közel másfél millió a fiatal korosztályba tartozók száma, addig két évtized múlva már alig lesznek többen egymilliónál. Ebből pedig következik, hogy a nyugdíjak összege is csökkenni fog.   

További cikkek

Botrány

A hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A franciák megtörtek minket az agresszív játékukkal – Rasmus Lauge

metropol.hu

Szörnyű hír jött! Agyonlőtte társait egy 20 éves katona

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter saját közönségének hozzátartóin viccelődött

szon.hu

Eltávolították a tetemeket a rakamazi Nagy-Morotva jegéről

origo.hu

A múltba ragadt a Microsoft összehajtható mobilja

nemzetisport.hu

Csütörtöki sportműsor: Puskás Akadémia–FTC az NB I-ben

origo.hu

Hamarosan új utakon juthatunk el a Művészetek Völgyébe

metropol.hu

„Egy fejlett faj élt a Marson” – megdöbbentő bizonyítékokkal állt elő a kutató

life.hu

Ebben az 5 csillagjegyben születnek a legtehetségesebb emberek

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a franciák a sírból jöttek vissza – elődöntősök

origo.hu

Kiszivárgott: éhező filmsztárok koldulnak egy piacon Észak-Koreában