Aktuális

Agárdi gyermekhalál: itt az ítélet!

Bors

Létrehozva: 2016.05.12.

<p>15 év szabadságvesztésre ítélte a halálra éheztetett agárdi csecsemő szüleit és nagyszüleit a Székesfehérvári Törvényszék.</p>

Forrás: Bors / Kecskeméti Zoltán

A vádlottak padján összesen hatan ültek. Az anya, E. Ildikó, az apa, F. Balázs, a nagyapa, E. Tibor és a nagymama, E.-né M. Terézia társtettesként elkövetett, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért 15-15 év börtönt kapott. A természetgyógyászként, valamint saját bevallása szerint „bioenergetikusként” és „parapszichológusként” tevékenykedő M. Bertalan és dr. M. Gabriella gyermekorvos foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. Előbbi két évet, utóbbi egyet. 

M. Bertalant egyébként a szülőkhöz és a nagyszülőkhöz hasonlóan emberöléssel vádolták. A gyermekorvos volt az egyetlen, aki az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki a kis Benji halála miatt. Pedig talán ő tehetett róla a legkevésbé. Ő utoljára tíz hónaposan látta a gyermeket 2012 nyarán. Ekkortól azonban már kizárólag M. Bertalan „kezelte” a kicsit. Egy fémpálca segítségével „energetizálta” Benjámint, akiről most kiderült: vízfejűségben szenvedett, halála előtt pedig kilenc hónapon keresztül éhezett.

Végül 2013. április 13-án 15 óra 15 perckor aprócska teste feladta a küzdelmet. A kicsinek habzott a szája, és már nem lélegzett, amikor nem sokkal délután kettő után mentőt hívtak hozzá. Egy órán keresztül hiába küz­döttek érte. Jellemző a családra, hogy először a természetgyógyászt és nem a mentőket hívták, ugyanis elutasították a hagyományos orvoslást.

Az ítélet szerint Benji annyira legyengült, hogy utolsó heteiben már szopni sem tudott, holott kizárólag anyatejjel táplálták. A gyomrában mindössze egykanálnyi anyatejet találtak a boncoláskor. Annyira lesoványodott, hogy a mentők vért sem tudtak tőle venni, egyáltalán nem voltak zsírszövetei. Csupán annyi táplálékot kapott, amennyi a vegetáláshoz szükséges. A vitaminhiány miatt olyan bőrszárazsága volt, hogy még a ruha viselése is égő, fájdalmas érzést okozott neki. Folyton sírt, csak kézben lehetett vinni, mert nem tudta magát tartani sem. 18 hónaposan mindössze négy kiló és 49 deka volt. De így is meg lehetett volna menteni, hiszen eredendően nem volt semmilyen emésztési zavara. A bíróság szerint táplálása nem orvosi feladat, az a szülök és a nagyszülők kötelessége lett volna.

Az anya és a nagymama folyamatos fejrázással és „nem így volt, nem így volt” mormolásokkal hallgatták végig az ítéletet. Egy ízben az anya rosszul lett, a nagymama pedig kikísérte a teremből. A végén a szülők és a nagyszülők előzetes letartóztatásba kerültek, a kezükön bilincs kattant. Az ítélet nem jogerős.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek