Aktuális

Másfél milliárd forintot követelnek Ernőtől a lepkékért

Hu-Zo

2016. április 27. szerda 12:30

1,5 milliárdos számla, hezitáló bíróság, különlegesen védett lepkék és egy több éve húzódó per. Gabnai Ernő kálváriáját egy szimpla fakivágás okozta. Csak a perköltség olyan tetemes, hogy ügyében nem mer dönteni jogerősen a bíróság.

Hárman jelentettek

A természetvédelmi őr, észlelve a változást, anélkül hogy megkérdezte volna, hogy volt-e engedélye Ernőnek, bejelentést tett. Három helyről jelentették fel. A rendőrség és az erdőfelügyelőség lezárta az ügyet, de a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a természetvédelem érdekében polgári pert indított.

Egy budapesti amatőr természetbúvár szakértői nyilatkozatban állította, hogy a fokozottan védett lápibagolylepke hatezer példányának pusztulását okozta Ernő, aminek eszmei értéke 250 ezer forint.

Felszólítás érkezett

– Karácsony előtt levélben kaptam egy felszólítást, hogy fizessek be két héten belül másfél milliárd forintot – mesélte a Borsnak. – Noha tudtam, hogy igazam van, rettenetes álmatlan éjszakák jöttek. Erdészeti tanácsadói munkáim nagy részét elvesztettem, és természetesen fizetni sem tudtam, így bíróságra került az ügy. A harmadik tárgyalás után ügyvédet váltottam, és dr. Zeke László komolyan beleásta magát az ügyembe. Kiderült, hogy azon a területen nincs ilyen lepke, és újabb öt tárgyalás után első fokon nyertünk. A másodfokú tárgyalást a Debreceni Ítélőtábla elhalasztotta, mivel alkotmánybírósági döntést kért. Ha ugyanis én vagyok a nyertes, akkor a hatalmas perköltséget a bíróságnak kell kifizetnie, ezt pedig alkotmányellenesnek tartja – magyarázza Gabnai Ernő.

Börtönbe juttatnák

A szünetet kihasználva a zöldhatóság a gazda ellen természetkárosítás bűntette miatt büntetőpert indított. Ennek a tétele egytől öt évig terjedő börtön lehet. Ennek az első fokú tárgyalása lett volna csütörtökön, de a bíróság úgy döntött, hogy megvárja, amíg a polgári perben jogerős ítélet születik, és csak utána tárgyalja az ügyet. Ez azt jelentheti, hogy ha a polgári perben másodfokon is Gabnai Ernőnek adnak igazat, akkor itt nem próbálják bebizonyítani az eddig bebizonyíthatatlan károkozást.

További cikkek

Időjárás

Berobbanó hőség, korán érkező tél: kiderült, milyen időre számíthatunk 2022-ben

Tragédia

"A lányommal akarok lenni" - öngyilkosságot kísérelt meg az édesanya, miután elvesztette gyermekét

Ez is érdekelhet

kemma.hu

Exatlon − Esztergályos Patrik megtörte a csendet: „Nagyon fáj!”

metropol.hu

Megrázó képek! Így zajlott a sínek közé esett kerekesszékes férfi kimentése

travelo.hu

Átmelegítenek és energiát adnak! A forró és fűszeres ételek napját ünnepeljük

bama.hu

Figyelik a tilos ellenére behajtókat - írja olvasónk

origo.hu

Meleg étellel, kibélelt hellyel lehet védeni az állatokat a hidegben

origo.hu

15 évesen gazdagként mehet nyugdíjba egy most 10 éves gyerek

borsonline.hu

Így még egész biztos nem látta Orbán Viktort: csúszott a pálinka, előkerült a zsebből is valami

ripost.hu

Idén júliusra érdemes tervezni a nyaralást – Ilyen lesz az időjárás 2022-ben

nemzetisport.hu

Newcastle: megállapodtak a német válogatott szélsőjével – sajtóhír

origo.hu

A szerb elnök szerint Djokovic kiutasításával Ausztrália saját magát járatta le