Aktuális

Két korty vizet ivott, 3 ezer forintos büntetést fizetett Zoltán

BLN

2016. április 28. csütörtök 19:00

Két korty vizet ivott a debreceni villamoson, az ellenőr 3 ezer forintra bírságolta Zoltánt. Tilos ugyanis inni a járaton. A társaság szerint félrenyelhet az utas.

Forrás: Vadnai Szabolcs

Mi lesz nyáron a 35 fokban? Szálljon le, igyon és ha folytatni akarja az útját, vegyen még egy jegyet és utazhat tovább? Vagy mindenkit megbüntetnek? – csak úgy záporoznak a reakciók a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. eljárása miatt a közösségi oldalon. A társaság ellenőre 3000 forintra büntetett egy utast, aki vizet ivott a villamoson. Egy másik olvasó azt vetette fel, Londonban külön kérik az utasoktól, mindig legyen náluk víz.

Cserháti Zoltán húsz év óta kedden járt először Debrecenben egy munkája miatt.

– Normakövető ember vagyok, ezért is vettem jegyet, számlát kértem róla. Az ellenőr látta, hogy hibátlan, lekezelte. Rendben, mondta, de mégsem tud elengedni, az előbb ittam a vizemből – idézi fel a történteket. Zoltán teljesen lefagyott.

– Fél percig nem értettem, mi a gond. Ha kell, elrakom az üveget, de erre a válasz az volt, az esetről videó van. Helyszíni befizetéssel 3 ezer lesz. Annyira leblokkoltam, fizettem. Kiszolgáltatottnak éreztem magam, hiszen elvette a jegyem, nem tudtam, mi lesz ebből – meséli a médiacégnél dolgozó férfi. Meg sem tudta kérdezni az azonosítószámát egy esetleges panasz miatt, az ellenőr rögtön leszállt.

– Elöntött a düh. Akkor néztem csak meg az utazási szabályzatot, amin az állt, csak szeszesitalt tilos inni. Kérdeztem a villamosvezetőt, normális–e, hogy két korty vízért ez jár? Annyit mondott, megérti, de az ellenőr nem mérlegelt – így Zoltán, aki az ügyfélszolgálaton azt a választ kapta, nem tudnak mindent kipiktogramozni.

– Nem a nyavalyás 3 ezer forint izgat, hanem az eljárás. Győrben nyáron vizespalackokkal várják az embert. Ne kelljen már félni, hogy bármilért megbünthetik az embert – fakad ki. Zoltán végül időhiány miatt nem tett írásos panaszt, de a DVK ígérete kivizsgálják az ügyet, talán változtatnak is az ivási szabályokon.

Tragédia lehet belőle

Ellenőrük az előírásoknak megfelelően járt el, kénytelen volt büntetni, de sajnálják az ilyen eseteket – reagált a DVK az ügyre. Magyarázatuk szerint azért tilos mindenféle étel és ital fogyasztása, mert "a közlekedés veszélyes üzem", az övék minden felelősség. – Bármikor előfordulhat baleset és ilyenkor éppen akár egy korty folyadékból tragédia lehet. Egy hirtelen fékezés, manőver közben történő étel-, vagy italfogyasztás során félrenyelhet az utas, mely szélsőséges esetben fulladáshoz is vezethet – írták. Hozzátették: mindezen túl az étel és ital beszennyezi a jármű padlóját, a kárpitját, valamint az utasok ruházatát.

– Bár a natúr ízesítetlen víz valóban nem hagy nyomot, de attól még ugyanolyan balesetveszélyes, hiszen a padlóra folyva kis mennyiségben is csúszásveszélyt jelent – részletezték.

Mi mindent tilos

Enni, szeszes italt fogyasztani, az utastársakat hangos zenével zavarni és fagyizni a legtöbb közlekedési társaság járatain tilos. A szabályszegő utasokat le is szállíthatják, így az ittasokat is. A BKV-járatokon is ezek a szabályok. A szegedi ingyen buszjáraton már jelzik, hogy tilos bárminemű folyadékot inni és enni is. A Kisalföld Volán járatain kitérnek arra is, hogy árulni vagy kéregetni sem szabad. Miskolcon 7500 forintos bírság jár, ha túl méretes poggyásszal utazik valaki, vagy ha a vele lévő állat bepiszkítja a járművet.   

Túl szigorú a szabály

Dr. Barcsa Lajos, debreceni alpolgármester szerint túl szigorú az a szabály, ami szerint a buszokon, villamosokon, trolikon tilos vizet inni.

– Kezdeményezni fogjuk, hogy az alkoholos italok kivételével lehessen folyadékot fogyasztani a tömegközlekedési eszközökön – számolt be a bejelentésről a haon.hu.

További cikkek

Tragédia

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

Baleset

Hiába rohantak a mentők: Szörnyethalt egy 22 éves nő

Ez is érdekelhet

delmagyar.hu

Megkéselte szerelmi riválisát egy férfi Szegeden

likebalaton.hu

2022-es autópálya-matrica: vásárláskor erre mindenképp figyelj

origo.hu

Megállítottak egy autót a zalai rendőrök, őket is meglepte, mit találtak, amikor átnézték - fotók

magyarnemzet.hu

Márki-Zay kampánytanácsadója egy elítélt, adócsaló botrányhős

szon.hu

Halálos lakástűz Mándokon

origo.hu

Elhagyatott holdbázisra invitál az Epic ingyenjátéka

nemzetisport.hu

Videó: Beckham inspirálta a világ egyik legjobb szabadrúgáslövőjét

origo.hu

Emberi ürülékkel orvosolnák a műtrágyahiányt Észak-Koreában

mandiner.hu

Aktualne: Orbán Viktorban a csehek több mint negyede bízik

magyarnemzet.hu

Gyermekbántalmazással hozták összefüggésbe Hadházy Ákost

mandiner.hu

Itt az eszköz, ami hatásos a covid ellen is – Csókay András idegsebész küzd a hazai elfogadásáért

origo.hu

A legendás Meat Loaf élete képekben