Aktuális

Vas megye: Nyolc órát élt a fertőzött baba

BLN

Létrehozva: 2016.03.04.

Annamária sosem találkozhatott újszülött gyermekével, mert a kicsi belehalt a kórházban szerzett szörnyű fertőzésbe.

Évente több ezer – egyes orvosok szerint több tíz­ezer – fertőzés alakul ki kórházakban a rossz higiénia, a nem megfelelő antibiotikum­­használat miatt. A 2014-es epidemiológiai statisztika több mint ötszáz betegről tud, akik bele is haltak a kórtermekben, vizsgálatok során elkapott fertőzésekbe.

Egy fiatal édesanya, a soproni M. Annamária iszonyatos tortúrán ment át egy Vas megyei kórházban. Az ott elkapott kór­okozók újszülött gyermekét vették el tőle. A Bors kérésére számolt be szívszorító történetéről.

– Huszonhét hetes veszélyeztetett terhesként kerültem a kórházba, 2012 augusztusában. A nem steril orvosi eszközök miatt hüvelygyulladásom lett, és mivel a magzatburok megrepedt, a kislányom is megfertőződött – idézi fel az anyuka. Az orvosok sürgősségi császármetszést vé­gez­tek, de túl pici, egykilós volt a baba, így nem tudta legyőzni a fertőzést.

– Csak nyolc órát élt. Én annyira rossz állapotban voltam, hogy nem is láthattam – mondja.
A gyászoló édesanya fel sem tudta fogni veszteségét, megpróbáltatásai nem értek véget. Visszakerülve Sopronba még két hasi műtét várt rá, hogy megmentsék a méhét. – Iszonyatos hónapok voltak. Tíz hónap telt el, mire gyógyultnak nyilvánítottak – számol be az anya, aki fájdalmai ellenére lemondott arról, hogy a kórházat felelősségre vonja. – Pert nem indítottunk, hiszen esély sincs az orvos és a kórház ellen nyerni. A kártérítés pedig nem hozza vissza a halott gyermekem – rázza a fejét.

A Kórházszövetség konferen­ci­áján hangzott el a megdöbben­tő adat. A medicaonline.hu be­szá­molója szerint évente 99 ezer egészségügyi ellátással össze­füg­gő fertőzés történik itthon, de az esetek 50–70 százaléka meg­előz­hető lenne. A magyar me­di­ku­sok 90 százaléka érzi úgy, nem kapott megfelelő oktatást az egyetemen az an­tibiotikum­te­rápiákról. Sok orvos rosszul mos kezet. dr. Orosz Gábor, az SE Kútvölgyi Klinikai Tömbje in­tenzív terápiás osztályának szak­orvosa szerint az orvosok kéz­higiénés oktatására sokkal na­gyobb figyelmet kell fordítani.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek