Aktuális

Távollétében életfogytot kapott Rohác

MTI

2016. március 30. szerda 17:43

Életfogytiglani szabadságvesztést rótt ki szerdán Besztercebányán a különleges büntetőbíróság (STS) hat, a kilencvenes években elkövetett alvilági gyilkosság miatt a Sykorovci csoport három tagjára. Köztük annak vezetőjére, Róbert Lalisra és – távollétében – Jozef Rohácra is. Az ítélet nem jogerős.

A kilencvenes évek legjelentősebb pozsonyi alvilági csoportja volt az 1997-ben meggyilkolt Miroslav Sykora által alapított és róla elnevezett Sykorovci csoport. Több tagja ellen különböző bűncselekmények miatt még tavaly januárban indított pert a különleges bíróság. A most született három életfogytiglant és egy 23 év börtönről szóló ítéletet hat gyilkosság meg- és elrendelése, illetve végrehajtása és bűnszervezet létrehozása miatt szabta ki a bíróság.

Az 1998 és ’99 folyamán, főként megrendelésre, kivégzésszerűen elkövetett gyilkosságok áldozatai részben pozsonyi alvilági keresztapák voltak, köztük a felrobbantott, illetve lelőtt Dinic testvérek és Roman Deák is. A per fejleményei azt követően gyorsultak fel, hogy tavaly ősszel Kölnben elfogták, majd kiadták Szlovákiának Sykora utódját, a több éve szökésben lévő Róbert Lalist, alvilági nevén Kybelt.

Az ítélethirdetésen az életfogytiglanra ítéltek közül sem Róbert Lalis, sem Jozef Rohác nem volt jelen. Utóbbi már korábban lehetővé tette, hogy ezt a szlovákiai pert távollétében is tárgyalhassa a bíróság. Jozef Roháccsal szemben Magyarországon több bűncselekmény miatt, köztük az Aranykéz utcai robbantással összefüggésben és különböző alvilági gyilkosságok (Fenyő, Cinóber) vádjával folyik eljárás. A Jozef Rohác, Portik Tamás és két társa ellen indult, összevont büntetőperben csütörtökre tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését a Fővárosi Törvényszék.

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet