Aktuális

Nincs esély fiatal, női kormányfőre

M. R.

2016. március 7. hétfő 10:00

Sokan meglepődtek az Oscar-díjas Saul fia színésze, Röhrig Géza kijelentésén, aki szerint Magyarországnak végre szüksége lenne egy rendszerváltás után született miniszterelnökre. Csakhogy egyelőre nincs kivel felváltani az elitet alkotó 50-es korosztályt.

Orbán Viktor kormányfő a mai napig őriz egy történelmi rekordot: nála fiatalabb miniszterelnök még nem vezette az országot. 1998-ban, alig 35 évesen vette át az ország gyeplőjét. Sikerét akkor sokan a fiatalságának tudták be, de ma már más a helyzet.

Kiszelly Zoltán politológus a Borsnak azt mondta, a magyar választópolgárok sokkal többre értékelik a „tisztes, őszes halántékkal” rendelkező politikusokat, mert a kort a politikai döntésekhez szükséges tapasztalattal és megbízhatósággal azonosítják. Kiszelly szerint az ország vezetői nem szándékosan szorítják háttérbe a fiatalokat, de a 30 év körüli korosztályban jelenleg nincs olyan karakteres ifjú titán, aki megszorongathatná őket.

A szamárlétrát pedig mindenkinek végig kell járni. Jó példa erre a 37 éves Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a Fidesz ifjúsági szervezetében, legalulról küzdötte fel magát. A helyzetet jól mutatja az Országgyűlés korösszetétele: a képviselők átlagéletkora 47,7 év, a kormánypárti frakciók közül a Fideszben 50, a KDNP-ben pedig 56,3 év az átlag. A legfiatalabb pártfrakció a Jobbiké harmincnyolc éves átlagéletkorral, a párt elnöke, Vona Gábor szintén 38. De a következő választásra már ő is betölti a negyvenet.

Észtországban viszont nagyon sok fiatal van a politikai elitben, sokan külföldi emigrációból tértek vissza, hogy felváltsák a rendszerváltás után elzavart kommunista vezetőket.

Máshogy állunk a női politikusokhoz. Kiszelly szerint a magyarok többsége szívesen látna női miniszterelnököt, de nincs túl sok ambiciózus, karakteres női politikus. Bár Czunyiné Bertalan Judit volt köznevelési államtitkár energikus volt, de a munkáját nem végezte jól és elbukott. Egyes sajtóhírek szerint nem bírta a pozíciójával járó gyűrődést. Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy egyelőre nem tudna elképzelni egy női minisztert. 

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

ripost.hu

Pucér tökély, teljesen meztelenül terül el előtted a legszexibb szörfös bombázó

life.hu

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó megmutatta 17 éves lányát: Emma kész nővé cseperedett - Fotó

mandiner.hu

Jakab Péter Márki-Zayról: Ő nem leváltotta, hanem vezeti az ellenzéket

szoljon.hu

Eltűnt egy 11 éves zagyvarékasi lány

nemzetisport.hu

Gyász: a gyűrűk ura – Csollány Szilveszter pályafutása képeken

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

origo.hu

A Telex már december 7-én elkészítette a 'Meghalt Csollány Szilveszter' cikket - mutatjuk a bizonyítékot

ripost.hu

Győzike nem tud leállni: Most G.w.M-nek üzent egy cifrát

vg.hu

Elhunyt Csollány Szilveszter

origo.hu

B.szd ki, kretén, lóf.sz, s.ggem - így gyalázkodnak baloldali politikusok - videók