Titkok a krematóriumból sorozat, 1. rész

sorozat
PUBLIKÁLÁS: 2016. január 28. 09:30
Ami másnak a fájdalom és gyász, az számára napi rutin. A krematóriumban dolgozó halottbehordókat csak kremásoknak hívják. Egyikük most elmondja, milyen naponta szembenézni a halállal.
H. Á.

A lehető legnagyobb tisztelettel bántunk a halottakkal. Az, hogy ez nem mindig sikerült, nem rajtunk múlott. Általában mindig kevesen dolgoztak a krematóriumban és mindig sok elhunyt érkezett. Különösen az ünnepek után. Egy háromnapos, hosszú hétvége után szinte ellepték a holttestek a krematóriumot, ugyanis a halottszállítók csak munkanap szállítottak.

Sokan nem fértek el ilyenkor a halott-tároló tepsikbe. Őket sajnos a padlóra kellett tennünk. Másutt nem volt hely, és akit hoztak, fel kellett venni. Ilyenkor igyekeztünk gyorsan végezni a betáplálást, vagyis a kemencébe helyezést, hogy mielőbb megadhassuk nekik a végtisztességet.

El kell oszlassak néhány tévhitet. Miután elhamvadt egy holttest, még nem lesz belőle rögtön hamu. Egy vörösen izzó csontváz marad a kemencében, amit egy golyós malomban kell leőrölni és szitálni, hogy por legyen. Ezen persze a különböző implantátumok fennakadnak, ezeket külön gyűjtjük és hetente egyszer egy közös sírgödörbe ástuk el. Azok pedig, akiknek a testét orvosi célra ajánlották fel, annyira átitatódnak a formaldehiddel, hogy a testükből semmi sem marad. A kemence túlmelegszik, ők pedig nyomtalanul elpárolognak.

Hogyan lehet ezt megszokni? A halál folyamatos közelségét? Akkor a legnehezebb, ha csecsemő érkezik. Az a legkegyetlenebb...

(Folytatjuk)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.