Amerikában csúcson van a sörforradalom, és nálunk is egyre elterjedtebb, hogy bor helyett inkább sört fogyasztanak a vacsorához. Meglepő, de a desszertekhez is remekül illenek a sörök.
Vásárhelyi István sörgasztronómus-blogger minden új sört eleve úgy kóstol, hogy milyen ételhez illik.
– A sör ugyanolyan sokféle tud lenni, mint a bor. Végtelen az összetevők száma, ezért étellel párosítva számtalan különleges ízhatást lehet kiváltani. Míg a borokat úgy választják a vacsorához, hogy inkább az ellentétpárok dominálnak, addig a söröknél a hasonló ízvilágú is remek kombináció – magyarázza István.
Bár a kézműves sörök az utóbbi években egyre népszerűbbek, egyelőre Magyarországon még gyerekcipőben jár a sörkultúra. István szerint ennek az az oka, hogy a sörrel kapcsolatban még mindig az a rossz beidegződés él, hogy világos, keserű ital, ormótlan krigliben. Holott számtalan kiváló sört kóstolhatunk Magyarországon, a fűszerestől a gyümölcsösökön át a feketéig, és mind jól illik az ételekhez. Annyira széles az ízválaszték, hogy igazíthatjuk a sörhöz a vacsorát.
– Miután megkóstoltuk a sört, nézzünk be a hűtőbe és könnyen összeüthetünk valamit. A világos sörökhöz például jól illenek a könnyű sültek és a grillezett sajtok. A nehezebb, barna sörök passzolnak a sült húsokhoz, a bélszínhez. Amit kevesen tudnak, hogy a gyümölcsös ízû sörök remekül passzolnak a desszertekhez – ajánlja a gasztroblogger.
Füstös ízű a karácsonyi sör
Igazi ünnepi különlegességet alkottak idén a Békésszentandrási Sörfőzdében, egy kifejezetten karácsonyi sört: az Esthajnal ‘15 egy füstölt, barna búzabak. A főzőmester úgy találta ki, hogy ihletet adjon a karácsonyi menü megfőzéséhez.
– Illik: szakácsunk őzhúsos batyucskákat álmodott hozzá capris vadasmártással. Passzol hozzá még a mangalica-szűzérme, a chilis bab, a marhanyakszirt vargányaragus puliszkával és bármilyen füstölt hús.
Könnyű vacsora, könnyű sör
A klasszikus aranyszínű világos lagersörökhöz leginkább a könnyű húsok, sajtok passzolnak.
– Illik: például pikáns pácban érlelt, grillezett fetasajthoz salátaágyon. Grillezett csirkemellfiléhez és sült halakhoz egyaránt adható.
Dupla bak, dupla csoki
A dupla bak nagyon erősen malátás illatú, gazdag ízvilágú sör. A főzés során pilseni-, karamell- és festőmalátákat használnak fel. Magas alkoholtartalma miatt nincs nagy habja.
– Illik: igazi desszertsör. Páratlan ízharmóniát képez csokitortával és kakaós süteményekkel.
Gyümölcsös ízmámor
A minőségi gyümölcsös sörök valódi gyümölcsök érlelésével készülnek. Kevés alkoholtartalom és kellemes íz jellemzi valamennyit.
– Illik: ennek megfelelően a kellemes aromájú aszalt szilvás sör mellé jól passzol a túrógombóc barackos-tejszínes öntettel. Bármilyen krémes desszert és a könnyű saláták is.
Köszönjük a János étteremnek, hogy lehetőséget biztosított a fotózásra és a szakácsnak az ételek elkészítését.