Ötlet karácsonyra: sörhöz főzze a vacsorát

vacsora
PUBLIKÁLÁS: 2015. december 21. 10:00
Amerikában csúcson van a sörforradalom, és nálunk is egyre elterjedtebb, hogy bor helyett inkább sört fogyasztanak a vacsorához. Meglepő, de a desszertekhez is remekül illenek a sörök.
Gergály Judith

Vásárhelyi István sörgasztronómus-blogger minden új sört eleve úgy kóstol, hogy milyen ételhez illik.

– A sör ugyanolyan sokféle tud lenni, mint a bor. Végtelen az összetevők száma, ezért étellel párosítva számtalan különleges ízhatást lehet kiváltani. Míg a borokat úgy választják a vacsorához, hogy inkább az ellentétpárok dominálnak, addig a söröknél a hasonló ízvilágú is remek kombináció – magyarázza István.

Bár a kézműves sörök az utóbbi években egyre népszerűbbek, egyelőre Magyarországon még gyerekcipőben jár a sörkultúra. István szerint ennek az az oka, hogy a sörrel kapcsolatban még mindig az a rossz beidegződés él, hogy világos, keserű ital, ormótlan krigliben. Holott számtalan kiváló sört kóstolhatunk Magyarországon, a fűszerestől a gyümölcsösökön át a feketéig, és mind jól illik az ételekhez. Annyira széles az ízválaszték, hogy igazíthatjuk a sörhöz a vacsorát.

– Miután megkóstoltuk a sört, nézzünk be a hűtőbe és könnyen összeüthetünk valamit. A világos sörökhöz például jól illenek a könnyű sültek és a grillezett sajtok. A nehezebb, barna sörök passzolnak a sült húsokhoz, a bélszínhez. Amit kevesen tudnak, hogy a gyümölcsös ízû sörök remekül passzolnak a desszertekhez – ajánlja a gasztroblogger.

Füstös ízű a kará­csonyi sör

Igazi ünnepi különlegességet alkottak idén a Békésszentandrási Sörfőzdében, egy kifejezetten karácsonyi sört: az Esthajnal ‘15 egy füstölt, barna búzabak. A főzőmester úgy találta ki, hogy ihletet adjon a karácsonyi menü megfőzéséhez.
– Illik: szakácsunk őzhúsos batyucskákat álmodott hozzá capris vadasmártással. Passzol hozzá még a mangalica-szűzérme, a chilis bab, a marhanyakszirt vargányaragus puliszkával és bármilyen füstölt hús.

Könnyű vacsora, könnyű sör

A klasszikus aranyszínű világos lagersörökhöz leginkább a könnyű húsok, sajtok passzolnak.
– Illik: például pikáns pácban érlelt, grillezett fetasajthoz salátaágyon. Grillezett csirkemellfiléhez és sült halakhoz egy­aránt adható.

Dupla bak, dupla csoki

A dupla bak nagyon erősen ma­látás illatú, gazdag ízvilágú sör. A főzés során pilseni-, karamell- és festőmalátákat használnak fel. Magas alkoholtartalma miatt nincs nagy habja.
– Illik: igazi desszertsör. Páratlan ízharmóniát képez csokitortával és kakaós süteményekkel.

Gyümölcsös ízmámor

A minőségi gyümölcsös sörök valódi gyümölcsök érlelésével készülnek. Kevés alkoholtartalom és kellemes íz jellemzi valamennyit.

– Illik: ennek megfelelően a kellemes aromájú aszalt szilvás sör mellé jól passzol a túrógombóc barackos-tejszínes öntettel. Bármilyen krémes desszert és a könnyű saláták is. 

Köszönjük a János étteremnek, hogy lehetőséget biztosított a fotózásra és a szakácsnak az ételek elkészítését.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.