A jelenleg börtönbüntetését töltő Stadler József már alig várja a szabadulást, hogy megint ehessen egy igazi, jóféle birkapörköltet.
Legutóbb tavaly tölthetett el pár hetet szabadlábon, amikor betegsége miatt felfüggesztették a büntetését. Stadler 83 éves édesanyja szerint fia, ahogy kicsit jobban lett, máris evett a kedvenc ételéből.
– Voltak a haverjaival Akasztón, aztán előkerült a birkapörkölt. Az orvosok korábban a lelkére kötötték, hogy nehéz ételeket ne egyen, és utólag be is vallotta: nem esett neki jól, fájt a hasa – mondta akkor a Borsnak Krisztina asszony.
Ennek ellenére Stadler gyakran ábrándozik a birkapörköltről.
– Februárban szabadulok. Az első dolgom lesz elmenni a kedvenc csárdámba, ahol bográcsban főznek nekem birkapörköltet. Jó lesz – mondta a Borsnak az akasztói vállalkozó.
Hozzávalók 6 személyre (kb. 4000 Ft)
1-1,5 kg birkahús, 15 dkg zsír vagy olaj, 3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom
só, pirospaprika, cseresznyepaprika, vörösbor
A húst megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A felaprított vöröshagymát zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a felkockázott húst, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel vagy ízlés szerint vörösborral, megsózzuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, esetleg egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.