Aktuális

Kilopták a gyerekek tányérjából az ételt

Bors

Létrehozva: 2015.11.03.

Közétkeztetési visszásságokról eddig is rendszeresen beszámolt a Borsonline, a mostani azonban túltesz minden.

Az ügy - amelyet a Figyelő Online robbantott ki - a panaszokkal kezdődött: egyre többen kifogásolták a Budapest XV. kerületében lévő Károly Róbert Általános Iskola menzáját a polgármesteri hivatalnál. A szülők szerint több esetben eltűnt a hús a tányérokról és már repeta sincs. Pintér Gábor alpolgármester a panaszok hallatán találkozott az iskola igazgatójával, és együtt megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit.

– Megdöbbenve láttam, hogy a konyhai személyzet zsákokban, rekeszekben viszi ki az élelmet – mondja Pintér Gábor, hozzá téve, hihetetlenül gusztustalan történet ez, hiszen a gyerekek elől lopják el az ételt.
Az alpolgármester a rendőrségre sietett, feljelentést tenni. A XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai már másnap kiszálltak a helyszínre, de az alpolgármester legnagyobb meglepetésére nem érték tetten a tolvajokat, holott azok, mondhatni, talicskával tolták ki a menza kosztját.

– A rendőrség nem hagyta futni az elkövetőket – állítja a Figyelő Onlione-nak a BRFK sajtóosztálya. – Az ügyben folytatólagosan elkövetett lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban, amelynek keretében a nyomozóhatóság házkutatást, tanúkihallgatásokat foganatosított és három személyt gyanúsítottként hallgatott ki.

Az eljárás még nem zárult le, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

A kerületi önkormányzat két dolgozót azonnali hatállyal kirúgtak, másokat áthelyeztek. A gyerekek tányérjába azóta elegendő étel kerül, és még repeta is van.

A Figyelő Online több vidéki városban is érdeklődött: Miskolcon hivatalosan nem tudnak arról, hogy visszaélések történtek volna a gyermekélelmezés terén, a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény vezetője pedig elmondta, náluk a munkaidő lejártával minden konyhai dolgozó köteles a táskáját bemutatni, s időnként még szekrény ellenőrzést is tartanak.

Az ügy azonban nem ennyire egyszerű. A lebukás, mint az most a XV. kerületben bekövetkezett, fölöttébb ritkán fordul elő. A közétkeztetésben jártas szakemberek szerint nem is gondolnánk, miért bánnak nem egyszer kesztyűs kézzel a polgármesterek és beosztottjaik a konyhai dolgozókkal. Nos, azért, mert kölcsönös a függés. A többnyire helyi konyhai személyzet ugyanis a polgármesteri hivatal alkalmazottja, s négyévente szavazhat arról, ki legyen a következő ciklusban a polgármester, az önkormányzati képviselő. Éppen ezért nem egy polgármester kétszer is meggondolja, hogy ujjat merjen-e húzni a családtagjaival együtt több száz potenciális választópolgárral.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek