Aktuális

Népi hős vagy önbíráskodó a fagyállós gazda?

M. S.

2015. október 16. péntek 10:30

Jogi és erkölcsi szempontból is nehéz döntést kell hoznia a bíróságnak a fagyállóval mérgező borosgazda ügyében. Nem tudni, Vajtai Pál leckéztetni vagy ölni akart?

Ítélethirdetésre készült Szegedi Gyöngyvér bírónő, a felsorakoztatott érvek és ellenérvek azonban végül arra késztették, hogy – önmagának is időt adva – elnapolja a verdiktet, és alapos megfontolás után hozza meg a döntést.

A fagyállóval mérgező borosgazda esete ugyanis nem hétköznapi bűnügy. Vajtai Pál hosszú időn keresztül arra kényszerült, hogy tétlenül tűrje, amint meglopják. A gazdánál 2013 októberében elszakadt a cérna: fagyállót kevert a bo­rához, s az italtól a tolvaj, Sz. Sándor életét vesztette.

A vád és a védelem Vajtai motivációján vitatkozik, az is jól jelzi az ügy jogi megítélésének nehézségét, hogy bár a Pest Megyei Főügyészség eredetileg életveszélyt okozó testi sértéssel vádolta a gazdát, a bíró már az első tárgyalási napon jelezte, hogy halált okozó testi sértés, de akár előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölés is lehet majd a minősítés.

Csütörtökön az ügyész és a védelem is ki­emelte, hogy az ügy megosztotta a közvéleményt, sokan egyfajta népi hősként tekintenek a tulajdonát védelmező, elkeseredésében a tolvajok megleckéztetéséhez folyamodó, kétgyermekes családapára. A másik vélekedés ellenben az, hogy Vajtai cselekedete önbíráskodás, s egyetlen tolvaj sem érdemel büntetésként halált.

A tárgyaláson megjelentek az áldozat hozzátartozói, de nem kívántak a Borsnak nyilatkozni. Vajtai Pál – bár hozzájárult, hogy fényképfelvételek készüljenek róla – szintén elzárkózott a nyilatkozattól. A gaz­dát egyébként felesége kísérte el a bíróságra. A példás előéletű kertészmérnök felett november 11-én ítélkezik Szegedi Gyöngyvér bírónő, Vajtai is akkor szólhat az utolsó szó jogán. 

Napokig haldoklott

Sz. Sándor nagy mennyiséget fogyasztott a fagyállós meggyborból, mellette pedig még dizájner­drogot – pentakristályt – is használt. Ez a méreg hatását nem fokozta ugyan, de miután otthon részegnek hitték, aludni küldték, és nem hívtak mentőt hozzá időben. Későn került kórházba, ott halt meg néhány nap elteltével.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

vg.hu

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

metropol.hu

Elfogták a késelőt, aki a XVI. kerületben szúrt szíven egy nyomába eredő férfit

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

szon.hu

Nagy bejelentést tett a polgármester: Nyíregyháza hamarosan történelmet írhat!

origo.hu

Megint eltűnhet egy népszerű, emblematikus állat

mindmegette.hu

Egyszerű, de nagyszerű! Így lesz igazán krémes a paradicsomos tészta húsmentesen

origo.hu

Marhákra kiadott gázkibocsátási tanúsítvány miatt lehet botrány az USA-ban

nemzetisport.hu

Videó: nemek közti MMA-meccset rendeztek, kitört a káosz

nemzetisport.hu

MU: Ha Martial hazudik, végleg meg kell szabadulni tőle – Ferdinand

mandiner.hu

Belső vizsgálatot rendelt el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a Völner-ügy miatt

origo.hu

Alexander Skarsgard magyarul esküszik bosszút apja gyilkosa ellen - videó