Aktuális

Hiába nyomoznak Simon Gábor ellen

M. R.

Létrehozva: 2015.10.13.

Negyedszer is meghosszabbították a költségvetési csalással vádolt volt MSZP-elnökhelyettes, Simon Gábor elleni nyomozás határidejét, december 14-ig. Az ügyészség még mindig nem talált bizonyítékot a vádemeléshez.

A nyomozás 2014 februárjában indult, amikor kiderült: egy Simon Gábor nevén lévő bécsi bankszámlán 238 millió forintot érő euró van, amelynek eredetét nem igazolta és a képviselői vagyonnyilatkozataiban sem tüntette fel. Simon akkor azt állítot­ta, hogy a pénz nem az övé, csu­pán annak vagyonkezelője. A Központi Nyomozó Főügyészség ezért költségvetési csalással (az ismeretlen jövedelem után be nem fizetett adó miatt) és hamis magánokirat-felhasználással gyanúsította meg.

Simon bécsi számláján azonban csak 73 milliót zároltak, az expolitikus pedig utóbb 128 milliót fizetett be a NAV-nak adóhátralék címén. Emiatt – ha el is ítélnék adócsalásért – büntetése korlátlan mértékben csökkenthető.

Ha Simont a magánokirat-csalásért ítélnék el, csak egy év szabadságvesztéssel sújthatják, ebből két hónapot már előzetes letartóztatásban letöltött.

Az ex-politikus elleni szigor a nyomozás sikertelenségével párhuzamosan enyhült. Előbb házi őrizetbe került, majd lakhelyelhagyási tilalmat kapott. A Bors értesülése szerint egy alkalommal ügyészi engedéllyel el is hagyhatta Budapestet, hogy felkeresse édesapja vidéki sírját. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek