Aktuális

Éjszaka 220 voltra köti műszívét Ilona

Bors

Létrehozva: 2015.08.07.

Két darab 14 voltos lítiumos akkumulátor szükséges a nő műszívének működéséhez, ennek köszönhetően nagyjából nyolc órát képes nyugodtan létezni.

Két éve, nyáron azt kezdtem érezni, hogy nagyon fáradt vagyok: egy cipő felhúzása is komoly gondot jelentett – mesélte a Komlón élő Tóthné Tresch Ilona a bama.hu-nak. Felkerült a fővárosba, ahol egy alapos kivizsgálás után azonnal jelezték: szívtranszplantációra van szükség. Felkerült a várólistára, de időközben felajánlották a műszívet, hogy addig, amíg nem kap igazit, azzal éljen.

Szörnyen hangzott

– Mit mondjak, szörnyen hangzott a szó, hogy műszív, meg is ijedtem – emlékezik vissza Ilona, akihez az orvosok behívták az első műszívest is. – A rendszer alapja egy kis pumpa, amely segíti a vér áramlását. Két darab 14 voltos lítiumos akkumulátor szükséges a rendszer működéséhez, ennek köszönhetően nagyjából nyolc órát vagyok mobil. Van két tartalékakkumulátor, ezek addig töltőn vannak. Az élettartamuk nagyjából 36 hónap vagy 300 feltöltés, ezt követően újakra kell cserélni. Éjszakára hálózatra vagyok kötve: gyakorlatilag a 220 voltra kell kapcsolnom magam egy szerkezet segítségével. Mindezt egy kis számítógép vezérli, az ellenőrzi a rendszert. Nincs vérnyomásom, pulzusom, és a folyamatos áramoltatás miatt klasszikus szívdobogásom. Az unokám, amikor egyszer idehajtotta a fejét, azt mondta: mama, neked nem dobog, hanem susog a szíved – magyarázta az újságnak a megpróbáltatások ellenére életvidám Ilona.

Nagyon kell figyelnie

– Nagyon vigyázok magamra, nehogy összeszedjek egy vírust vagy valamilyen fertőzést. Nem megyek el nagy bevásárlóközpontokba csúcsidőben, s arra is figyelek, ne sérüljek meg mondjuk zöldségszeletelés közben, mert a vérem lassabban alvad meg. De teljes értékű életet élek, a napokban lekvárt főztem, s mindjárt nekiállok vacsorát csinálni a férjemnek.

Tízen élnek vele

A műszív egy kis pumpa, ezt ültetik a beteg testébe, ez áramoltatja a vért. A félkilós kütyű átmérője nagyjából tíz centiméter.

Az első műszíves beavatkozást 2012-ben végezték el. Napjainkban tízen élnek ezzel a szerkezettel az országban.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek