Aktuális

Allergiás lett és majdnem elpusztult egy szertől egy magyar versenyló

MTI

Létrehozva: 2015.08.19.

Csaknem egy versenyló halálához vezetett egy állategészségügyi termék, amit a legyek távoltartásához használnak. A szerrel kezelt lónál súlyos allergiás reakció jelentkezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) a tulajdonos értesítette. Kiderült, hogy a készítmény sem forgalomba hozatali engedéllyel, sem nyilvántartási számmal nem rendelkezik. A Nébih tájékoztatása szerint a Tam Tam Vet elnevezésű biocid terméket egy dunakeszi lovasboltban vásárolták. A versenylónál a kezelés után súlyos allergiás reakció lépett fel. A nagy kiterjedésű ödéma és a keringési rendellenesség az állat életét is veszélyeztette, de a gyors tüneti kezelésnek köszönhetően sikerült megmenteni.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal közleményében felhívja a figyelmet: az engedélyszámot vagy nyilvántartási számot a kereskedőnek ellenőriznie kell. Emellett érdemes a vásárlónak is megnéznie, hogy a választott termék rendelkezik-e engedélyszámmal vagy nyilvántartási számmal, mert ez garancia arra, hogy a termék hatósági kontroll alatt áll. Az engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett termékekről a hatóság nyilvántartást vezet, ellenőrzi a felhasználásukat és forgalmazásukat, a többi között mellékhatás-figyelő rendszert is működtet.

Az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy nem engedélyezett termékek kerültek forgalomba. A Nébih ezért felhívta az állattartók figyelmét, hogy kizárólag megbízható, hatósági engedéllyel rendelkező készítményeket vásároljanak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek