Aktuális

30 évre titkosították a Szita Bence-gyilkosság aktáit

M. S.

2015. augusztus 7. péntek 05:00

Senki sem nézhet bele a a 11 éves kisfiú kegyetlen megölését részletező jegyzőkönyvekbe. De miért? Kinek a személyiségi jogait védi a bíróság?

Általános gyakorlat, hogy a jogerős bírósági ítélettel lezárt bűnügyek aktáiba – kutatási céllal – betekintést nyerhet, aki tanulmányozni kívánja az adott esetet. Írók, újságírók, filmesek gyakran élnek e lehetőséggel, az aktákba való betekintéshez az ügyben eljáró bíróságtól kell engedélyt kérni. Szita Bence bestiális meggyilkolása az elmúlt évek legfelkavaróbb bűnesete. A bírósági tárgyalásokon a gaztett minden mozzanatát ismertették, pontosan leírták, miképp végzett Bogdán József a 11 éves gyermekkel, ám furcsa módon az ügy utólagos kutatására nincs lehetőség. A Kaposvári Törvényszék elnöke – személyiségi és kegyeleti okokra hivatkozva – úgy határozott: harminc évig nem lehet betekinteni az aktákba.

Mi lehet a titoktartás oka? Az ügytől független jogász, dr. Hortobágyi Tibor meglepőnek tartja a hírzárlatot.

– Többnyire állambiztonsági okokra hivatkozva titkosítanak ügyeket, illetve olyan esetekben, amikor az eljáró bíró zárt tárgyalást rendel el. A zárt tárgyalás elrendelését például kegyeleti okok vagy kiskorúak érintettsége indokolhatja, ám egy olyan esetben, ahol a közvélemény gyakorlatilag minden részletet ismer, furcsa a kutathatóság kizárása – vélekedett a jogász.

Huszonöt percig kínozták

A 11 éves Szita Bencét 2012. október 29-én Polcz Erika megbízásából különös kegyetlenséggel ölte meg a börtönből frissen szabadult Bogdán József és Kertész József. Bogdán csaknem huszonöt percig kínozta a kisfiút, Bencén a boncoláskor ötvenkét – késtől és ásótól származó – sérülést találtak. A gyerek még életben volt, amikor a megásott gödörbe húzták és eltemették. Polcz, Bogdán és Kertész is tényleges életfogytiglani büntetést kapott.
 

A Bors egy névtelenséget kérő forrása szerint nem kizárható, hogy az ügy egyik fontos mellékszereplőjének a személye indokolja a „diszkréciót”. Ez a szereplő nem más, mint V. Andrea, aki a Bencét meggyilkoltató Polcz Erikát összeismertette Kertész Józseffel, valamint azt tanácsolta Polcznak, hogy vigye hozzá Bencét ördögűzésre. V. Andrea egy független egyház tagja volt, és a Kertész Józseffel készült börtöninterjúnkban maga Kertész úgy írta le: sok befolyásos embert ismert Kaposváron.

Mivel a bírósági tárgyalássorozat előtt V. Andrea öngyilkosságot követett el, ezért csak rendőrségi vallomásait ismertették. Ezekben elmondta: Polcz Erika deviáns fiúnak tartotta Bencét, akiről azt gondolta, hogy maga az ördög. Őt okolta azért, hogy tönkrement a gyerek nevelőapjával, Gyöngyi Sándorral a kapcsolata, s azért is, mert saját, Bencével egykorú fia, Balázs vesebeteg lett. V. Andrea maga is találkozott egyszer a kiskamasz Bencével, akit szavai szerint furcsának talált. Úgy vélte, megszállta az ördög. Imákat olvasott egyszer Bencére, aki ezután rosszul lett. A nő akkor úgy vélte, hogy az ördög távozott a gyermekből.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16072573_auto_resized.jpg
origo.hu

Ez ám a szexi: meztelenre vetkőzött a gyönyörű röplabdázónő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15921_resized.jpg?avcount=1686179109
origo.hu

Berki Mazsi összevissza beszél új barátjáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16074303_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Te vagy a legjobb" - Ibrahimovic magyar sportolót bálványozott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16074116_auto_resized.jpg
vg.hu

Újabb brutális robbantás Ukrajnában: ezúttal egy ammóniumvezeték volt a célpont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16071882_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fiatal, fekete hajú nővel andalgott az ismert magyar politikus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15694_resized.jpg?avcount=1686179109
mindmegette.hu

Főzz bodzát az eperlekvárba, és a végeredménytől odalesz a család!(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15909_resized.jpg?avcount=1686179109
life.hu

A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16075018_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dráma a tengerparton: millimétereken múlt a gyanútlan strandoló élete - Videó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/uoJ3gpUC97rEed6Tal2AlQQfBiTV2Wl7NkowyqaBoks/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZhZTJlNDhiMzA3NzRlYzU4NjlmOWE3MzMxNzMzODQ1.jpg
Tragédia

Nem tudják halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot

https://cdn.borsonline.hu/2023/06/THom25dgahXmUaTk71oeMiFqGu8Jc-BvVUfTkRXwIMs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjOTk2YjJlMDMzOTRjNjJiZDMyMTk4ZTAxNjFlNGMx.jpg
Aktuális

Itt az Erdőkertesen meghalt lány szívszorító hangüzenete: "Ha elhagynám, öngyilkos lenne vagy kinyírna"