Aktuális

Menekültek miatt csukták le Lászlót

b. l. n.

2015. július 29. szerda 10:30

Menet közben kinyitották a kamionja rakterét a menekültek és bemásztak. Selmeczi Lászlót a brit hatóságok embercsempésznek hitték, letartóztatták.

Egyre súlyosabb a menekültkrízis Calais-ban. A francia kikötővárosból több ezer afrikai és szír próbál naponta áthajózni az ígéret földjét jelentő Angliába. Az egyetlen eszköz ehhez számukra egy kamion.

– Ahogy megjelennek a teherautók, mint a sáskák, lerohanják az utat. Nyitogatják az ajtókat, felmásznak a kamionok tetejére, felszakítják a ponyvát, ha máshogy nem tudnak bejutni. Ijesztő – mondja a Borsnak az angliai Doverbe rendszeresen fuvarozó Selmeczi László. A franciák már zárják a kikötőbe vezető utat, de a tizenöt-húsz mikrobusznyi rendőr a sofőr szerint az égvilágon semmit sem tesz. A fuvarosok viszont félnek: sok menekültnél látnak kést, májusban egy lengyel sofőrt le is szúrtak.

– Bútorszállítmánnyal vártam a francia kontrollra. Ott gond nélkül átmentem a 37 fokos testhőmérsékletet kijelző hőradaron. De a túloldalon, az angoloknál rögtön csipogott a szonda – emlékszik vissza egyik útjára László. Meglepte, hogy a brit határőr magyarul kérdezte: van bandita? László hiába mondta, hogy nincs, ugyanis két pakisztáni került elő a kamionjából. Mint kiderült, a platón lévő mosogatószekrénybe másztak, úgy jöttek át.

– Mindegyik menekültcsoportnak van egy segítője, aki mindent visszarendez, ha társai már feljutottak egy kocsira. Naná, hogy a szekrény előtti komódot is visszatolták a helyére! – kiált fel. László telefonját tíz percen belül letiltották: embercsempésznek nézték, Doverben lecsukták.

– Egy rosszindulatú tolmácsot kaptam, nem akart hitelesen fordítani – mondja László, aki estére mégis kidumálta magát. Több mint egymillió forintnak megfelelő összeget, 2500 fontot kellett kifizetnie. Ebből 1500 fontot a cégének amiatt, mert nem biztosította, hogy a sofőrje el tudja kerülni az ilyen helyzeteket.

A belga rendőrséggel László már jobban járt. Szír menekültek jutottak fel a kocsijára, de a rendőrök képben voltak, és leszállították őket a járműről.

– Valójában nem is nézik, mire szállnak föl. Csak legyenek fenn egy teherautón. Mikor egy lengyel kolléga kocsijára tízen másztak fel, ő csak nevetett: semmi baj, úgysem Angliába megyek...

Sátrat vertek a migránsok a Keletiben

Annyit vesztegelnek a Keletibe érkező menekültek a pályaudvaron, hogy mostanra többen sátrat is vertek az aluljáróban. Ottjártunkkor többet is láttunk, egyet a metrólejáró közvetlen közelében. A menekültek láthatóan napokra kénytelenek berendezkedni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss videón a súlyos beteg Bruce Willis

origo.hu

Halálra késeltek egy idős embert

mindmegette.hu

Vízspórolás felsőfokon: Így csökkentsük a vízfelhasználást háztartásunkban

ripost.hu

Letolta a bugyiját, less be alá: szeméremdobját mutatja a vadóc álomnő

vg.hu

Ősztől ennyi pótdíjjal kell számolnia a BKK-n bliccelőknek

mindmegette.hu

7 nyári főzelék szezonális zöldségekből, ha spórolnál a kaján

borsonline.hu

Megkérdezték Tolvai Renit, mennyi pénzt ajánlottak neki szexért - itt a válasz

borsonline.hu

Drámai részletek a nagypeterdi horrorbalesetről: Feszítővassal mentették ki a polgármester unokáit

További cikkek

Részletek

Négy műtéten van túl a nagypeterdi horrorbaleset túlélője – unokája segített a mentés során

Luxus

Hajléktalan voltam, most százmillióim vannak