Aktuális

Megműtötte magát István, mert nem kezelték az orvosok

M. S.

2015. július 30. csütörtök 05:00

Érzéstelenítés nélkül műtötte meg saját magát Seres István. Az 57 éves férfi csak szeptemberre kapott volna kórházi időpontot...

Seres István ízig-vérig sportember, a rokkantnyugdíjas férfit ezúttal is hihetetlen akaratereje, küzdeni tudása segítette élete eddigi legkeményebb csatájában. István már hozzászokott a fájdalomhoz: másfél éves korában csontvelőgyulladást kapott, orvosai akkor 13 centimétert vágtak ki a combcsontjából, ám a velőátültetés végül nem sikerült, így életét mozgáskorlátozottként kell leélnie. Nem adta fel, paraúszóként hatszor nyert magyar bajnokságot.

Figyelem: életveszélyes az otthoni operáció!

Az általunk megkérdezett orvosok megdöbbentek a történeten, és hangsúlyozták, hogy senki se próbálkozzon hasonló házilagos műtéttel. Dr. Rozsos Tamás sebész a Borsnak elmondta: a végtag elvesztését, de akár életveszélyt is elő­idézhet egy ilyen beavatkozás.

– Kellő anatómiai ismeretek és megfelelő sterilitás nélkül ez igen veszélyes vállalkozás. A nem hozzáértő ember könnyen átvághat izmokat, idegeket, verő- és vivőereket, ezek közvetlen életveszélyt idézhetnek elő. Hosszabb távon a nyirokkeringés is károsodhat – tette hozzá a szakember.

– Ismét saját kezembe vettem az irányítást – mondta a Borsnak István. – Június elején egy ér kitágult a jobb lábamban, majd hamarosan pokoli fájdalom kezdett gyötörni. Éreztem, hogy pang a vérellátásom, a háziorvos beutalt a kórház érsebészetére. Ott azt mondták, hogy szeptemberben menjek vissza. Én attól féltem, hogy egy vérrög képződött, ami eljuthat a tüdőmbe, a szívembe, és ez az életembe kerülhet. Végül augusztus 19-ére rendeltek vissza ultrahangra.

– Múlt vasárnapra azonban elszakadt a cérna, nem bírtam tovább a fájdalmat, elhatároztam, hogy megműtöm magam. Jóddal, borotvaszesszel sterilizáltam egy szikét, fertőtlenítettem a lábamat is, amit elszorítottam combtőnél és térdnél, ha túl nagy lenne a vérzés, és kötszerpólyákat is odakészítettem. Ezután egy vágást ejtettem, majd egy injekciós tűvel kiszívtam a vért a lábamból. Óriási fájdalmaim voltak, összesen két órán keresztül műtöttem ma­gam, de kibírtam. Az eredmény engem igazolt, mert egy egycenti vastag, 6-7 milliméter hosszú vérrögöt sikerült eltávolítanom a szervezetemből – mesélte megkönnyebbülten István, aki később a nagyatádi kórházba ment kontrollra, ahol megállapították, hogy helyreállt a lába vérellátása.

 

» Kivette a vakbelét
1961 márciusában az orosz Leonid Rogozov 12 társával érkezett az Antarktiszra. Áprilisban kezdte magát rosszul érezni, és tünetei alapján vakbélgyulladást diagnosztizált magán. Mivel ő volt az egyetlen orvos a csapatban, csak úgy élhette túl, ha saját magát operálja meg.

» Vérrögöt operált
2011-ben egy orosz hegymászó műtötte meg magát a Himaláján. A férfi lábában vérrög keletkezett, egy késsel sikerült megmentenie saját életét.

» Már nem horkol
2014-ben a kínai Csang Hsziang-min orvos megműtötte magát, hogy megszabaduljon a horkolástól. Egy kísérleti eljárás során a nyelv két oldalába apró csöveket ültetett, amelyek megakadályozták a nyelv elernyedését, és ezzel a horkolást is. A sebész a kísérleti műtétet saját kezűleg végezte el magán.

További cikkek

Tragédia

Most jött: szörnyű tragédia történt az éjszaka Pécsen

Ez is érdekelhet

szon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

ripost.hu

Jégesővel és havazással érkezik a hidegfront az országba, ekkor készül lecsapni

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben

vg.hu

Perre készül az Omega gitárosa

szon.hu

Tragédia: Elhunyt a nagykállói alapítvány elnöke

koponyeg.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: már 12 fertőzött van, a németek a visszalépést fontolgatják!

vg.hu

Ne lesz kötelező a koronavírus elleni vakcina Csehországban

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

borsonline.hu

Csepregi Éva: „Ilyenkor egy anyát nem lehet megállítani, a szívem romokban hevert”

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

origo.hu

Cseh László elmondta, mit gondol a szexuálisan bántalmazott Szilágyi Liliána ügyéről