Aktuális

Félelmetes fenevadakkal dolgozik Helga

Hofmeister Zoltán

2015. május 21. csütörtök 11:30

Vicsorgó oroszlán, kecses antilop, gyönyörű dámszarvas. Magyarország egyetlen női preparátora, Horváth Helga keze nyomán elevenednek meg újra.

Egy kis Zala me­gyei településen, Sormáson található Horváth Helga különös mű­helye. Ha valaki éjnek évadján tévedne ide, bizonyára úgy érezné magát, mint egy horrorfilm szereplője. Üvegszemű antilop, morózus barnamedve, a földön terpeszkedő oroszlán. Van itt mindenféle két- és négylábú, akár egy állatkertben, s nagyon valódinak tűnnek.

– Ez a munkánk lényege. Életre keltjük az elhullott állatokat, megpróbáljuk úgy elkészíteni őket, hogy élethűek legyenek – mondja a Borsnak Helga, aki el­árulja, hogy gyerekkorától órásnak készült, ugyanis az azóta el­hunyt édesapja is ezt a mesterséget választotta, ám végül preparátor lett.

– A volt férjem is ezzel foglalkozott, jómagam két éve mű­velem a mesterséget egy négyfős csapattal. Annak idején fácánvarrással kezdtem 18 éves koromban, ma pedig már oroszlán, rinocérosz, varacskos disznó és megannyi különleges állat preparálását végzem, ami nagy kézügyességet igényel – magyarázza Helga.
Kiderül, hogy egy bőr kikészítése néhány ezer forinttól kezdődik, egy nyest kitömése, preparálása nagyjából 25 ezer forint, míg a másik véglet, egy teljes fekvő oroszlán kikészítése mintegy 400-600 ezer forintba kerül.

– Több állami megrendelést kapunk, de sok magánszemély is jön hozzánk, még külföldről is. Egy nyest elkészítése nagyjából másfél hónap, míg egy fekvő oroszláné két és fél hónap. Ez azért is ilyen hosszú idő, mert száradási időket is figyelembe kell venni, sőt a cserzőlevekben eltöltött idő is növeli a munka hosszát – meséli Helga, akinek a legnagyobb kihívást egy olyan dámtrófea másolása jelentette, amelyet nem lehetett kivinni az országból, ám ők az eredetihez kísértetiesen hasonlót készítettek el több példányban is.

– A 14 éves lányom az akrobatikában és a szertornában na­gyon tehetséges, nem vonzza ez a világ, amit egyáltalán nem bánok – teszi hozzá Helga, aki azt is elárulja, ha választania kellene egyetlen kedvencet, ő a medvére voksolna. Hogy miért? Mert az olyan macis – feleli Helga.
 

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

vg.hu

Eddig számít fertőzőnek, ha pozitív lett a Covid-tesztje

borsonline.hu

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

origo.hu

Kékvérű kolosszus a német SUV-ok ellen - Range Rover (2022) bemutató

kemma.hu

Május 1. úti gyalogosgázolás: megszólalt az édesanyjáért aggódó férfi

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „A horvát politikusok tanulhatnának a magyar sportberuházásokból”

vg.hu

Nagy rohamra számítanak a boltok február elsején

life.hu

Kegyetlen időszakon van túl Bíró Ica: itt kezd új életet - Videó

vg.hu

Nyolc éve fekszik kórházban műtéti fertőzés miatt a lánya, 100 millió forintra perli a kórházat

vg.hu

Hallhat és érezhet Csollány Szilveszter a pszichoterapeuta szerint

origo.hu

Tudományos folyóiratot jelentetett meg a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetem