Aktuális

Elfogyott a pénz, csődbe mehetnek a görögök

Bors/MTI

2015. május 24. vasárnap 19:02

Görögországnak nincs pénze, így nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részletet a Nemzetközi Valutaalapnak, ha csak addig megállapodásra nem jut a nemzetközi hitelezőivel folyó tárgyalásokon - jelentette ki Nikosz Vucisz görög belügyminiszter a Mega TV görög televíziós csatornának nyilatkozva.

Kormánytagtól eddig ez volt a legnyíltabb beismerése annak, hogy a tárgyalások kudarcának esetén csődbe megy az ország. Korábban az athéni vezetés azt hangoztatta: fennáll a veszélye annak, hogy megállapodás hiányában kifut a pénzéből, de azt is kitartóan ismételgette, hogy teljesíteni kívánja fizetési kötelezettségeit.

Június 5. és 19. között négy részletben összesen 1,6 milliárd eurót kell átutalnia Görögországnak a valutaalap számláira.

- Ezt a pénzt nem fizetjük be, mivel nem áll a rendelkezésünkre. Ez ismert tény - mondta Vucisz, hozzátéve, hogy a kormány nem akar ilyen forgatókönyvet, stratégiája nem erre irányul. Hangsúlyozta: folytatják a tárgyalásokat arra az óvatos optimizmusra alapozva, hogy a közeljövőben megállapodásra jutnak a hitelezőkkel.

Nikosz Vucisz belügyminiszter megismételte, hogy a kormány elszántan küzd a nemzetközi hitelezők "fojtogatós stratégiája" ellen. Úgy fogalmazott, hogy le kell számolni a szélsőséges megszorítások és munkanélküliség politikájával, ésszerű megállapodást kell kötni.

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet. A tárgyalások lassan haladnak, amiért a felek kölcsönösen egymást hibáztatják.

További cikkek

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Ez is érdekelhet

vg.hu

Jó ötletnek tűnt, de pénze 95 százalékát elbukta a fizetését bitcoinban kérő sztársportoló

ripost.hu

Kitört a celebháború: Kulcsár Edina új pasija keményen beszólt Alekosznak

hirtv.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

zaol.hu

Piros bikiniben pihent a jakuzziban a hévízi szépség

nemzetisport.hu

Gyász: Nem térek magamhoz – Berki Krisztián Csollány Szilveszter haláláról

vg.hu

Nyolc éve fekszik kórházban műtéti fertőzés miatt a lánya, 100 millió forintra perli a kórházat

ripost.hu

Győzike nem tud leállni: Most G.w.M-nek üzent egy cifrát

borsonline.hu

A féltestvérem volt – lesújtotta Csollány Szilveszter halálhíre az olimpiai bajnokot

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben