Aktuális

Diákokat zaklatott az apátság büszkesége?

M. S., B. P.

2015. május 27. szerda 09:00

Kiskorú veszélyeztetése miatt vizsgálatot indított a Pannonhalmi Főapátság egy bencés atya ellen, a nevelőtanár elhagyta a szerzetesrendet. Az atya a kortárs irodalom ismert alakja.

Megdöbbentő, ám sok kérdést megválaszolatlanul hagyó közleményt adott ki a Pannonhalmi Főapátság. Eszerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt vizsgálóbizottságot állított fel Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el és minden szükséges támogatást megadott.

Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Fő­apáti Hivatalának média-kapcsolattartója a Bors megkeresésére nem árulta el, hogy pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány sértettje lehet az ügynek, és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Úgy fogalmazott, hogy körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették.

Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntetőfeljelentést. Az atya pedig elhagyta a rendet. A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját. A Bencés Gimnáziumban időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket ve­zettek be.

A Bors információi szerint az érintett atya nem csak bencés szerzetes és tanár, hanem költő, szerkesztő, aki számos irodalmi díjat nyert el munkásságával. Az 52 éves férfi húszesztendős korában kezdte el teológiai tanulmányait Pannonhalmán.

Az interneten a botrány kirobbanása után számos tanítványa megszólal. Többen azt írják, hogy körülbelül húsz éve téma Pannonhalmán a férfi ténykedése, a hozzászólók szexuális jellegű cselekményeket sejtetnek. Egy kommentelő például ezt írta: „mindenki fel tudja mérni azon a helyen, hogy bizonyos emberek szexuális ingerei céltalanul cikáznak, és időről időre enyhe formában valamelyik diák felé irányulnak”.

Úgy tudjuk, hogy az érintett atya külföldön tartózkodik. Dr. Magyar Gábor jogász szerint ugyan az apátsági közlemény hivatalból üldözendő bűncselekmény elkövetésére enged következtetni, vajmi kevés az esély arra, hogy büntetőjogi felelősségre vonás történjen az ügyben, ugyanis valószínűleg a cselekmények már elévültek.

Ugyanakkor megkeresésünkre Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a Győri Rendőrkapitányság feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben. Ha olyan adatokhoz jutnak, amely bűncselekmény gyanúját erősíti meg, eljárást indítanak.

Várszegi: illetlen érintések

Interjút adott a Nők Lapjának Várszegi Asztrik, Pannonhalma fő­apátja a zaklatási ügyről. Szerinte a tettes egy „briliáns elméjű, vonzó személyiség, akiért rajongtak a diákjai”, ő pedig lelkileg-testileg visszaélt a helyzetével, zsarolta őket.

A bántalmazás másik formája a diákok testi intimitásának megsértését, egész pontosan illetlen érintéseket jelentett. Ily módon gondolta lenyugtatni őket. Noha egyetlen diák sem számolt be arról, hogy ezeknek az érintéseknek erotikus töltete lett volna, mégis mindegyiküket trauma érte.

 

Ezer éve oktatnak Pannonhalmán

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium az ország egyik elit középiskolája, az összes diák az intézménnyel egybeépült kollégiumban lakik. A gimnáziumban kizárólag fiúk tanulnak. A bencések már a kolostor alapítása, azaz 996 táján foglalkoztak oktatással. A gimnáziumot jelenlegi formájában 1939-ben kezdték építeni.
 

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

magyarnemzet.hu

A szülész-nőgyógyász rácáfol Márki-Zay Péter szavaira

she.life.hu

Azt hittem, hogy barátok vagyunk, erre kiderült, hogy csak ágyba akarsz vinni

magyarnemzet.hu

Varga Judit: Súlyos tüneteket produkál az agresszív nyugati liberalizmus

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

Tempósan jöhetnek a frissítések a Galaxy mobilokra

vg.hu

Kiderült, miért húzódik el sokaknál a Covid-megbetegedés

ripost.hu

„Szia drágám, délután jövök érted!” – Így segíthetsz a 3 évesen árván maradt Dávidnak

origo.hu

Filmbe illő autós üldözés volt Debrecenben, azt is felvették, ahogy leteperik a rablókat - videó

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

origo.hu

Leszámolt a vásárlók vágyaival a Tesla, nem kapják meg, amit akarnak