Mit kérsz, drágám, krumplit vagy rizst? – teszi fel már századszorra a köretre vonatkozó kérdést élete párjának asszonykánk. Aki már nem bírja cérnával, avagy ötlettel és gyomorral az otthoni konyhai paneleket, annak néhány frappáns köretvariációt ajánlunk.
Hozzávalók: 80 dkg borjúfelsál 2 cukkini 8 dkg szárított paradicsom 16 dkg köles 15 dkg mozzarella csipet só 4-5 szem frissen őrölt bors 1 tojás 3-4 levél bazsalikom 5 dkg kókuszzsír
BORJÚSZELET: A hússzeleteket húsverővel megveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Majd a serpenyő- ben zsiradékot hevítünk, és a hús mindkét oldalát megsütjük.
KÖRET: Az előkészített cukkiniket hosszában vágjuk ketté, majd karalábévájóval szedjük ki a közepét. Enyhén szórjuk meg sóval, borssal és finomra vágott bazsalikommal. Egy konyhai papírtörlőre fordítsuk lefelé. A kölest mossuk meg, és másfélszeres vízben pároljuk meg a rizshez hasonlóan. A szárított paradicsomot és a cukkinit vágjuk apróra, és a párolt kölessel keverjük össze, adjuk hozzá a tojást, ízesítsük sóval, frissen őrölt zöld borssal.
A maradék finomra vágott bazsalikomot keverjük bele , és töltsük meg vele a félbevágott cukkiniket. Vágjuk vékony szeletekre a mozzarellát, és tegyük a tetejére, majd rakjuk 180 fokos előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig.
Vagány erdőkóstolás
Ludvig Nicolette
Pár éve csak, hogy alapanyag-beszerzésemet a piacon túl erdőre- mezőre is kiterjesztettem, de ahogy egyre beljebb megyek az erdőbe, különösen izgalmas kulináris kincseket találok. Érdemes először kis növényhatározót régebb óta bújó ismerősök társaságában megejteni erdőjáró körünket – szerencsére egyre többen vannak ilyenek. Tőlük tudom, hogy a már felsorolt növényeken kívül ehető: a komlóhajtás, a cickafark, az útifű, a salátaboglárka, a podagrafű, a tyúkhúr, amely növényeknek mindig a fiatal, zsenge, virágzás előtti leveleit érdemes begyűjteni és fogyasztani. Ennek az „erdőkóstolós” kalandnak a nyomán bukkantam rá a csalános gnocchi (galuska) receptjére, amelynek spenótos átköltése azóta is gyakran kerül asztalunkra a tavaszi zöldszezonban.
Hozzávalók: 0,5 liter paradicsomlé ízlés szerinti fűszerek: medvehagyma (opcionálisan szezonban) oregánó bazsalikom só cukor 1/2 kg friss spenót (vagy csalán) 25 dkg túró 5 dkg kukoricadara (vagy búzadara) 2 tojássárgája és a fehérje habbá felverve 2-3 gerezd fokhagyma szerecsendió só bors A friss spenótot alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük.
Egy lábosban – amibe belefér az összes levél – egy evőkanál olívaolajat hevítünk, rádobjuk a spenótleveleket, majd sóval, borssal, szerecsendióval és fokhagymával fűszerezzük, és maximum 5 percig pároljuk a saját levében. Ezután egy szűrőben jól lecsepegtetjük, majd miután kihűlt, alaposan kinyomkodjuk belőle a főzővizet. Egy éles késsel apróra vagdossuk a megpárolódott leveleket. Egy keverőtálba öntjük a túrót, a kukoricadarát, az apróra vágott spenótot és a két tojássárgáját (ha nem elég ízes, fűszerezhetjük még). Alaposan összekeverjük, majd betesszük a hűtőbe fél órára pihenni. Közben felteszünk egy nagy lábosban vizet forrni. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáadjuk a masszához. Óriásgaluskákat formázunk a „zöld színű krémből”, és a forrásban lévő vízben készre főzzük. Fontos, hogy a főzővíz gyöngyözzön, és ne lobogjon! A főzési idő 10 perc. Elkészítjük a meleg paradicsommártást, ízlés szerint fűszerezve, majd a kifőzött gombócokat nyakon öntjük vele.
Süli Sándor bartender, oktató
Epres koktélok
Megérkezett a tavasz első gyümölcse, az eper. Sokan kedveljük, hiszen finom illata mellett az íze is kiváló. Nagyon egészséges, magas a C-vitamin-tartalma, kiváló vértisztító, sok rostot tartalmaz.
A C-vitamin pedig kiváló ajzószer, így értelemszerűen az eper is serkenti a vágyat. Ráadásul piros színe a szenvedélyt idézi, így elengedhetetlen kelléke egy romantikus együttlétnek. Kell ennél több?
Strawberry Daiquiri
Hozzávalók: 4,5 cl fehér rum 2 cl friss lime-lé 0,5 cl cukorszirup friss eper, adagonként 1-2 szem Az összetevőket blenderbe (turmixgépbe) töltjük, az előre elkészített darált jéggel együtt, majd jól összeblendeljük. Akkor dolgoztunk jól, ha a fagyi és a jégkása közti állagot sikerült előállítanunk.
Díszítése: friss eper, lime, rövidre vágott szívószál.
Epervelős limonádé
Hozzávalók: 4 cl epervelő, 3 cl friss lime-lé, 2 cl karamellizált barnacukor-szirup, lime citrom- és narancsszeletek félbevágva szóda a feltöltéshez. Az összetevőket a szóda kivételével előhűtött pohárba jégre töltjük, jó alaposan összekeverjük, majd szódával feltöltjük, és óvatosan újrakeverjük, hogy az ital szénsavtartalma megmaradjon.