Aktuális

Bors recept: a sült krumplin túl is van élet

Bors

Létrehozva: 2015.05.05.

Mit kérsz, drágám, krumplit vagy rizst? – teszi fel már századszorra a köretre vonatkozó kérdést élete párjának asszonykánk. Aki már nem bírja cérnával, avagy ötlettel és gyomorral az otthoni konyhai paneleket, annak néhány frappáns köretvariációt ajánlunk.

Borjúszelet roston, szárított paradicsomos kölessel töltött cukkinihajó mozzarellaborítással

Hozzávalók: 80 dkg borjúfelsál 2 cukkini 8 dkg szárított paradicsom 16 dkg köles 15 dkg mozzarella csipet só 4-5 szem frissen őrölt bors 1 tojás 3-4 levél bazsalikom 5 dkg kókuszzsír

BORJÚSZELET: A hússzeleteket húsverővel megveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Majd a serpenyő- ben zsiradékot hevítünk, és a hús mindkét oldalát megsütjük.

KÖRET: Az előkészített cukkiniket hosszában vágjuk ketté, majd karalábévájóval szedjük ki a közepét. Enyhén szórjuk meg sóval, borssal és finomra vágott bazsalikommal. Egy konyhai papírtörlőre fordítsuk lefelé. A kölest mossuk meg, és másfélszeres vízben pároljuk meg a rizshez hasonlóan. A szárított paradicsomot és a cukkinit vágjuk apróra, és a párolt kölessel keverjük össze, adjuk hozzá a tojást, ízesítsük sóval, frissen őrölt zöld borssal.

A maradék finomra vágott bazsalikomot keverjük bele , és töltsük meg vele a félbevágott cukkiniket. Vágjuk vékony szeletekre a mozzarellát, és tegyük a tetejére, majd rakjuk 180 fokos előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig.

Vegakaland

Vagány erdőkóstolás
Ludvig Nicolette

Pár éve csak, hogy alapanyag-beszerzésemet a piacon túl erdőre- mezőre is kiterjesztettem, de ahogy egyre beljebb megyek az erdőbe, különösen izgalmas kulináris kincseket találok. Érdemes először kis növényhatározót régebb óta bújó ismerősök társaságában megejteni erdőjáró körünket – szerencsére egyre többen vannak ilyenek. Tőlük tudom, hogy a már felsorolt növényeken kívül ehető: a komlóhajtás, a cickafark, az útifű, a salátaboglárka, a podagrafű, a tyúkhúr, amely növényeknek mindig a fiatal, zsenge, virágzás előtti leveleit érdemes begyűjteni és fogyasztani. Ennek az „erdőkóstolós” kalandnak a nyomán bukkantam rá a csalános gnocchi (galuska) receptjére, amelynek spenótos átköltése azóta is gyakran kerül asztalunkra a tavaszi zöldszezonban.

Spenótos (bátraknak: csalános) galuska paradicsommártásban

Hozzávalók: 0,5 liter paradicsomlé ízlés szerinti fűszerek: medvehagyma (opcionálisan szezonban) oregánó bazsalikom só cukor 1/2 kg friss spenót (vagy csalán) 25 dkg túró 5 dkg kukoricadara (vagy búzadara) 2 tojássárgája és a fehérje habbá felverve 2-3 gerezd fokhagyma szerecsendió só bors A friss spenótot alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük.

Egy lábosban – amibe belefér az összes levél – egy evőkanál olívaolajat hevítünk, rádobjuk a spenótleveleket, majd sóval, borssal, szerecsendióval és fokhagymával fűszerezzük, és maximum 5 percig pároljuk a saját levében. Ezután egy szűrőben jól lecsepegtetjük, majd miután kihűlt, alaposan kinyomkodjuk belőle a főzővizet. Egy éles késsel apróra vagdossuk a megpárolódott leveleket. Egy keverőtálba öntjük a túrót, a kukoricadarát, az apróra vágott spenótot és a két tojássárgáját (ha nem elég ízes, fűszerezhetjük még). Alaposan összekeverjük, majd betesszük a hűtőbe fél órára pihenni. Közben felteszünk egy nagy lábosban vizet forrni. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáadjuk a masszához. Óriásgaluskákat formázunk a „zöld színű krémből”, és a forrásban lévő vízben készre főzzük. Fontos, hogy a főzővíz gyöngyözzön, és ne lobogjon! A főzési idő 10 perc. Elkészítjük a meleg paradicsommártást, ízlés szerint fűszerezve, majd a kifőzött gombócokat nyakon öntjük vele.

Mindennapi plusz

Süli Sándor bartender, oktató

Epres koktélok

Megérkezett a tavasz első gyümölcse, az eper. Sokan kedveljük, hiszen finom illata mellett az íze is kiváló. Nagyon egészséges, magas a C-vitamin-tartalma, kiváló vértisztító, sok rostot tartalmaz.
A C-vitamin pedig kiváló ajzószer, így értelemszerűen az eper is serkenti a vágyat. Ráadásul piros színe a szenvedélyt idézi, így elengedhetetlen kelléke egy romantikus együttlétnek. Kell ennél több?

Strawberry Daiquiri

Hozzávalók: 4,5 cl fehér rum 2 cl friss lime-lé 0,5 cl cukorszirup friss eper, adagonként 1-2 szem Az összetevőket blenderbe (turmixgépbe) töltjük, az előre elkészített darált jéggel együtt, majd jól összeblendeljük. Akkor dolgoztunk jól, ha a fagyi és a jégkása közti állagot sikerült előállítanunk.
Díszítése: friss eper, lime, rövidre vágott szívószál.

Epervelős limonádé

Hozzávalók: 4 cl epervelő, 3 cl friss lime-lé, 2 cl karamellizált barnacukor-szirup,  lime citrom- és narancsszeletek félbevágva szóda a feltöltéshez. Az összetevőket a szóda kivételével előhűtött pohárba jégre töltjük, jó alaposan összekeverjük, majd szódával feltöltjük, és óvatosan újrakeverjük, hogy az ital szénsavtartalma megmaradjon.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175884_auto_resized.jpg
origo.hu

Ha önnél is lapul egy a padláson, akkor milliomos - érdemes alaposan körülnézni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27602_resized.jpg?avcount=1714478712
origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176222_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27598_resized.jpg?avcount=1714478712
origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714478712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175472_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghan döntött: Harry herceggel nem egyezik, amit szeretnének

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól