Aktuális

Morvai: júliusban temetjük Petőfit

G. J.

Létrehozva: 2015.04.03.

Továbbra is határozottan állítja Morvai Ferenc, hogy Petőfi Sándor Szibériában halt meg. A barguzini csontok budapesti újratemetését sem halasztják el.

Mint arról a Bors beszámolt: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) továbbra sem ismeri el, hogy a Barguzinban kiásott csontok Petőfi Sándortól származnának. Morvai Ferenc azonban kitart amellett, hogy az akadémiának küldött dokumentumokkal igazolható: Petőfi Szibériában halt meg.

„Az MTA Petőfi Sándor halálának he­lyét és idejét nem bizonyított feltevésekre alapozva állapította meg. Huszonegy, az irodalomból ismert testi ismertetőjegy alapján történt azonosítás. Börtönnaplók, Szibériában írt versek és írásszakértői vélemény is igazolja, hogy a csontok Petőfitől származnak” – írta a Borsnak eljuttatott közleményében a Megamorv-Petőfi Bizottság. – „Az egyesület által 2015. április 15-re, Budapestre szervezett tudományos ta­nácskozáson a szakemberek meg tudják vitatni az álláspontokat. Várjuk a tudományos konferenciára az MTA szakembereit” – fűzik hozzá.

A szibériai csontokat to­vábbra is szeretnék a Fiumei úti sírkertben eltemetni. Az időpontját azonban előrehozták 2015. július 17-re. A Bors úgy tudja, neves zenészeket kértek fel egy Petőfi-oratórium megalkotására, amely első alkalommal a temetésen hangzik majd el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek